Basescu a telefonat la spitalul de urgenta Floreasca in noaptea tentativei de sinucidere a lui Adrian Nastase pentru a se interesa de starea pacientului. Nu de grija sinucigasului a sunat, ci de teama de consecintele pe care le-ar avea pentru el moartea lui Nastase. A rasuflat usurat aflind ca a supravietuit si starea sanatatii lui e stabila. Moartea lui Nastase ar fi terminat nu doar viata lui Nastase ci si cariera politica a lui Basescu si asta in conditii fff proaste pentru el. Ar fi devenit omul cel mai detestat etc.
A doua zi USL si aliatii sai au votat modificarea legii referendumului, fapt care simplifica procedura de suspendare si mareste sansele de scoatere a lui Basescu de la Cotroceni inainte de termen, el putand fi votat de jumatate plus unu din cei prezenti la urne si nu din toata lista electorala, asa cum o votase PDL ca sa securizeze situatia lui Basescu. Cum are doar 8 procente in sondaje, situatia din 2007 nu s-ar repeta. Basescu ar fi pierdut.
S-a spus ca acest vot arata ca USL se pregateste sa il suspende pe Basescu, al carui cap a fost cerut insistent sub imperiul emotiei in aceste zile de mai multi lideri politici. Referendumul ar putea avea loc in aceaasi zi cu alegerile parlamentare... Ma intreb daca Basescu vrea sa provoace USL ca sa fie suspendat. El a mai zis ca ar fi dornic sa isi scurteze mandatul. El vrea sa se intoarca la politica, sa fie ales in parlament, sa preia PDL si sa devina liderul opozitiei, cu sanse mari in viitor sa faca un guvern, cel mai tirziu in 2016. Asa intelegem atacurile concentrice declansate in ultima vreme. De ex. cel cu plagiatul lui Ponta. Tentativa de sinucidere a lui Nastase il serveste perfect, fireste numai daca Nastase supravietuieste.
Dar daca e invers! Adica USL vrea sa incheie mai repede cu regimul Basescu, sa faca alegeri prezidentiale anticipate care sa il propulseze pe Crin Antonescu la Cotroceni? Dar condamnarea cu executarea pedepsei si episodul sinuciderii mai lanseaza un candidat pentru Cotroceni, pe Adrian Nastase.
In scenariul cui ne aflam de fapt ?