Pe 11 Mai a.c. publicam sub titlul "Basescu sa stea acasa" textul de mai jos in legatura cu problema - cine merge la Bruxelles, presedintele sau premierul. Cum s-a ajuns la punctul de fierbere, il repun in pagina pentru cititorii de azi.
" Se intruneste la Bruxelles Consiliul european. Ieri aflat acolo Victor Ponta a fost chestionat daca el va reprezenta Romania ca premier, sau Basescu ca presedinte. Ne amintim disputele cu Tariceanu cind premierul si respectiv presedintele zburau cu avioane diferite, stateau la hoteluri diferite, aveau programe diferite. Ce impresie lasa asta la Bruxelles nu e greu de banuit. Ne-am facut de basme.
Ce a raspuns Ponta ieri suna asa- " Stiti foarte bine ca exista o anumita disputa intre presedinte si mine, nu as vrea sa rezolv aceasta disputa in fata presei. Voi discuta lucrul acesta cu presedintele. Nu am contestat si nu voi contesta niciodata atributiile constitutionale ale presedintelui Romaniei in ceea ce priveste politica externa, insa, in viziunea mea cel putin, viziune care este impartasita in Europa, problemele Uniunii Europene nu mai sunt probleme de politica externa, ci sunt problemele noastre, comune si sper sa gasim o solutie buna pentru Romania, pentru ca un nou conflict pe aceasta tema nu cred ca e dorit de nimeni".
De cind Basescu se ocupa de politica externa a Romaniei si a avut ministri de externe servanti, bruma de imagine pe care incepusem sa o avem dupa admiterea in NATO si UE s-a facut praf. Aparitiile sale hilariante sunt arhicunoscute. Nimeni nu doreste sa aiba o intrevedere cu el. De altfel nu e primit pe nicaieri in vizite oficiale, nu este invitat, nu e dorit.Cam cum era Ceausescu in anii 80. Basescu este un presedinte care nu se bucura de respect in cancelariile europene, ceea ce afecteaza interesele Romaniei. Ne amintim bine secventele cind Sarkozy si Berlusconi i-au intors spatele. Cind merge la Bruxelles este izolat, putem vedea asta in multe materiale filmate, in fotografii etc.
Basescu prin simpla sa aparitie este o antireclama pentru tara. Eram acum vreo 3 ani acolo cu diversi oficiali si gazetari discutind despre Romania, cum se vede tara acolo. Vorbe, discutii. La un moment unul dintre conlocutori mi-a spus ca explicatie pentru faptul ca nu suntem bine vazuti cu referire la Basescu - citez - Nu-l mai trimiteti pe chelnerul ala aici! Punct. Asta era imaginea pe care si-o facuse despre presedintele roman, deci si despre tara lui.
Daca e sa reiau comparatia cu Tariceanu - macar Tariceanu stie limbi straine, e educat, are 7 ani de acasa, stie sa poarte o conversatie, nu e vulgar, nu-l ia rasul pe dinainte. Stie sa poarte bine un costum de haine, sa foloseasca tacimurile, e politicos. Face o buna imagine Romaniei prin tinuta si atitudinea sa. Te gindesti - asa primministru, asa tara. Cind trimiti pe cineva sa te reprezinte trebuie avut in vedere sa fie o persoana capabila sa se faca inteles, respectat de parteneri. Nu e cazul presedintelui Traian Basescu.
Asa ca, domnule Basescu ramii acasa spre binele tarii, daca tot te consideri patriot! Ponta, macar prin tineretea lui, da o imagine mai buna tarii."