Eu, unul, m-am saturat sa tot aud de restituiri! Nu ma mai intereseaza cat costa tampenia asta, si asa am platit cat n-a platit nimeni din fostele tari socialiste. Sa dam inapoi TOT ce se mai poate da fizic, indiferent ce exista acolo: scoli, spitale, sectii de politie, primarii. Tot nu mai avem nevoie de ele: am inchis atatea scoli, spitale, am dat afara atatia politisti si functionari, care-i problema? Sunt si muzee? Cine dracu mai merge la muzeu? Dati-le si pe astea!
O singura conditie: statul sa nu aiba dreptul sa inchirieze, indiferent de motiv, niciuna dintre cladirile retrocedate. Cand esti proprietar, ai si niste obligatii. Treaba ta ce faci cu cladirea: gasesti chiriasi, o vinzi, o folosesti pentru tine, e a ta. Costa mai mult sa inchiriezi, decat sa-ti construiesti alta cladire, daca chiar ai nevoie, tu, ca stat.
Unde nu mai exista fizic proprietatile, despagubirile sa fie limitate, ca valoare, la 250.000 de euro, cum au facut toti din jurul nostru, si nu i-a mai dat nimeni in judecata la CEDO. Am o cunostinta care a plecat in Elvetia, in anii ‘80. A primit vreo 80.000 de lei pe apartament. Iar dupa decembrie 1989 a venit, parfum, si a cerut si apartamentul inapoi. Pe care l-a primit. Asta e!
Sigur ca nimeni nu va fi de acord cu limitarea despagubirilor, mai ales ca proprietatile care nu mai exista fizic sunt, bag mana in foc, puternic supraevaluate. De fapt, aici e buba si jalea mare a celor care protesteaza acum impotriva limitarii despagubirilor.
In fond, daca ne-au taiat salariile si pensiile o data, o mai pot face inca o data, ca sa dea despagubirile. Dar sa se intample ceva! Cate secole vrem s-o mai intindem? Sa le dea, si gata! Dar dupa ce le dau, ala de se mai trezeste ca are ceva de revendicat, direct la mititica! Ca are si nesimtirea limitele ei. De 22 de ani tot apar "mostenitori". De unde dracu? S-a deschis robinetul de la conducta cu "mostenitori"?
Vad ca s-a bagat in ciorba asta si Gitenstein, care are evidente interese, fie si numai ca apartenenta etnica, daca nu mai mult. Cu atat mai mult nu avem interes s-o intindem prea mult. Dar sa se inteleaga el cu FMI si cu CE, pentru ca banii trebuie luati de undeva...
E si asta o forma de "solidaritate". Noi suntem solidari cu vechii "proprietari". Banuiesc ca stiti de ce apar ghilimelele...Cu noi, astia de platim oalele sparte si lacomia Mafiei restituirilor, pe care nimeni, nici boul ala de ambasador, n-o vede, pentru ca nu vrea s-o vada, cine dracu o fi solidar?