PD-L are in vedere posibila intrare in cursa prezidentiala a premierului Emil Boc, daca Traian Basescu renunta sa mai candideze, a declarat, astazi, secretarul general al PD-L, Vasile Blaga
"Domnul Boc este o varianta clara daca domnul presedinte nu va candida. Pe toate analizele, indiferent cine le face, domnul Boc este printre primii patru la credibilitate", a explicat Blaga.
Cu toate acestea, politicianul considera ca seful statului nu va renunta sa candideze.
"Atunci cand am constituit PD-L, am scos din Programul politic acea precizare prin care fostul PD il sustinea pe domnul Basescu la prezidentiale, la cererea domniei sale, si am prevazut un alt articol ca cel mai bine plasat ne va reprezenta. Indiscutabil ca cel mai bine plasat in Romania este domnul Basescu si eu cred ca va candida", a aratat liderul democrat-liberal.
Intrebat cum vede o posibila alianta anti-Basescu, facuta de toate formatiunile politice fara PD-L,Vasile Blaga a spus ca nu o vede viabila. "Imposibila. Cel putin din toate declaratiile de pana acum, dar viata politica romaneasca e in miscare. Eu stiu doar trei formatiuni puternice care si-au desemnat candidatii. Din acest punct de vedere, dupa luna august, vor trebui sa inceapa disputele intre domniile lor, pentru ca, pana la urma, numai unul intra in turul doi. Deocamdata toate tunurile sunt pe Basescu, deocamdata tine, dar, din septembrie, intram in linie dreapta. Trebuie sa strangem semnaturi si intram si in campania electorala propriu-zisa", a conchis Blaga.
Pe 30 iulie, presedintele Traian Basescu declara, la postul public de radio, ca analizeaza, "in mod deosebit", posibilitatea de a nu mai candida pentru un nou mandat de presedinte.
"Da, am in analiza si aceasta posibilitate sau, in mod deosebit, aceasta posibilitate", spunea Basescu.
Traian Basescu a afirmat, in repetate randuri, ca va lua o decizie privind o noua candidatura la prezidentiale in functie de evolutia economiei.
Pe 17 mai Basescu spunea ca in decizia de a candida pentru un nou mandat, va lua in calcul eventualul "derapaj" economic si social, precizand ca s-ar considera indreptatit sa intre in cursa daca se va dovedi ca Romania este "pe un drum de iesire din criza".
Analistii spun ca toate semnele sunt ca Romania sub Basescu merge de 5 ani pe un drum gresit. Daca Basescu decide irevocabil sa nu mai candideze, o va face numai daca va avea asigurari ca va primi ceva la schimb: eventual postul de premier, in locul lui Boc, sau alt gen de imunitate.
Daca scenariul cu Boc candidat la presedintie se va adeveri, cel in pierdere va fi in primul rand Boc, care are sanse minime de a ajunge presedinte. El isi va vedea cariera spulberata: nici presedinte, nici premier. Iar rostul lui de primar al Clujului s-a dus oricum pe apa sambetei, cand a acceptat sa fie inlocuitorul lui Stolojan.