Senatoarea Gabriela Firea a sustinut, in plenul Senatului din 16 Octombrie 2013, o declaratie politica cu titlul "Pe langa fiecare biserica, un after school!", pe care o puteti citi in continuare.

Am avut bucuria si privilegiul de a participa, in ultimele zile, la doua evenimente incarcate de spritualitate - Sarbatoarea Sf. Cuvioase Parascheva de la Iasi si oficierea Sfantei Liturghii de catre Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane la Catedrala din Voluntari, care poarta Hramul Sfintei Parascheva, ocrotitoarea orasului.
Am fost impresionata de numarul mare al credinciosilor prezenti la fiecare dintre aceste evenimente, dovada a rolului extraordinar de important pe care il are credinta in sufletul romanilor. Dar, mai ales, am fost bucuroasa sa constat ca se aflau acolo multi copii si tineri. Ei mi-au reamintit de pelerinajele pe care le-am facut in copilarie alaturi de familia mea, de entuziasmul cu care asteptam sa mergem impreuna la Liturghie, de seriozitatea cu care ascultam invataturile despre credinta ale bunicii.
Biserica Ortodoxa Romana a construit de-a lungul anilor, cu intelepciune si rabdare, o legatura din ce in ce mai temeinica cu cei mai tineri dintre noi. Parohiile din toata tara au realizat numeroase proiecte dedicate tinerilor si copiilor, unele dintre ele au construit spatii destinate acestora, cluburi, ateliere.
Bisericile au devenit astfel un alt mediu de educatie, un loc in care copiii de astazi pot veni sa invete, sa se joace, sa se simta in siguranta. Entuziasmul cu care acestia participa la activitatile organizate de biserici demonstreaza necesitatea unei implicari mai profunde, din partea noastra, a tuturor, in educatia si sprijinirea tinerei generatii, dar si viabilitatea acestui demers - acela de a construi, alaturi de fiecare lacas de cult, un spatiu adaptat si dedicat tinerilor si copiilor.
De aceea, am decis sa ma implic, alaturi de reprezentanti ai bisericii si ai societatii civile, in realizarea unei propuneri legislative de modificare a legislatiei din domeniul cultelor. Concret, initiativa noastra vizeaza includerea in proiectele viitoarelor lacasuri de cult a unor spatii pentru after school si scoala de duminica. In cazul bisericilor existente, astfel de spatii vor putea fi construite in apropiere.
Este un demers cu atat mai important cu cat stim cu totii cat de multe sunt problemele, provocarile si dificultatile din domeniul educatiei din Romania. Iar aceste obstacole se reflecta direct asupra copiilor Romaniei.
Copiii Romaniei nu sunt doar copiii mei si ai dumneavoastra, copiii prietenilor nostri sau cei pe care ii zarim pe strada sau in parcuri.
Copiii Romaniei sunt si copiii din mediul rural, ale caror familii se confrunta cu dificultati pentru a le asigura : hrana, imbracamintea, rechizitele. De cele mai multe ori, copiii muncesc alaturi de parinti in gospodarie. Un sfert dintre copiii intervievati in cadrul unui studiu realizat in mediul rural de World Vision Romania anul trecut au afirmat ca sunt obositi pentru ca au trebuit sa munceasca in gospodarie inainte sau dupa programul de scoala. Nivelul de educatie scolara al adultilor este modest, de cele mai multe ori acestia nu reusesc sa isi ajute copiii la teme.
Copiii Romaniei sunt si copiii ramasi acasa cu bunici, matusi sau prieteni atunci cand parintii lor au plecat in strainatate. Potrivit datelor Directiei pentru Protectia Copilului, in martie 2013, numarul copiilor ai caror parinti muncesc in afara granitelor depaseste 82.000. Langa un sfert dintre acestia nu se afla nici unul dintre parinti, ei ramanand in grija rudelor sau, uneori, a asistentilor maternali. Studiile realizate de organizatia Salvati Copiii Romania subliniaza consecintele foarte grave pe care lipsa parintilor le are asupra copiilor: probleme emotionale si de comunicare, cresterea absenteismul scolar si chiar a tendintei de abandon.
Copiii Romaniei sunt si copiii aflati in afara sistemului de educatie, adica acei copii ce fie nu au fost inscrisi niciodata la gradinita sau scoala sau cei care au abandonat studiile. Potrivit datelor din 2013, ce rezulta dintr-un studiu UNICEF si Ministerul Educatiei, rata abandonului scolar in Romania este de 17,5%, in crestere in ultimii cinci ani. In anul scolar 2010-2011, 65.000 de copii cu varste intre 7-10 ani (8% din total) nu frecventau scoala, in timp ce 50.000 de copii intre 11 si 14 ani nu urmau sistemul de invatamant gimnazial. Un studiu Romani Criss din 2011 arata ca 23% dintre copiii romi in varsta de 6 ani nu vor merge niciodata la scoala.
Acesti copii au nevoie atat de sprijin material, cat si spiritual. Au nevoie sa le fie asigurata o masa calda dupa orele de scoala, dar au nevoie si de un profesor care sa ii sprijine la lectii. Au nevoie de un spatiu de recreere in care sa isi poata manifesta creativitatea, dar au nevoie si de un psiholog care sa ii ajute sa depaseasca momentele cele mai grele. Au nevoie de un mediu confortabil si sigur in care sa se simta ocrotiti si indragiti. Toti acesti copii au nevoie de oameni mari/adulti care sa le fie prieteni.
Sprijinul dumneavoastra in realizarea, sustinerea si aprobarea acestui proiect este esential. Pentru ca, fara copii si fara credinta, o natiune nu are viitor!