Constiinta unui Liberal de Stanga: Semnificatia unei vizite

Vad ca mai toata lumea se concentraza asupra dimensiunii economice a vizitei premierului chinez la Bucuresti, dimensiune intarita de Forumul de maine, cu premierii a 14 tari din Europa Centrala si de Est. La prima vedere acesti analisti ar avea dreptate. Dar cred ca gresesc, daca nu vad dincolo de niste clisee.
Ne apropiem, in ceea ce priveste evolutia UE, de un moment de genul Plenara CC al PRM din aprilie 1964, cand Romania s-a distantat evident de Moscova. Si nu din motive politice, si nici economice imediate. Motivul era atunci, si este valabil si acum, anume ca modelul de dezvoltare imitat de Romania se epuizeaza. Iar modelul de dezvoltare este mult mai mult decat simplul acord economic pentru a exporta niste branza de pupaza.
Cu sau fara China, cu sau fara Rusia, este evident, nu doar pentru Romania, ci si pentru celelalte tari din Europa Centrala si de Est, ca modelul de dezvoltare impus de tarile dominante din UE, in special de Germania, si tembelismele Comisiei Europene de la Bruxelles, nu le mai permit dezvoltarea. Modelul este unul de jaf, de tipul Metropola-Colonii. Iar banii de la UE sunt o uriasa minciuna, care nu produc dezvoltare si buna-stare in Europa Centrala si de Est, ci doar in Vest, aici ramanand extrem de putini, investiti in niste infrastructuri facute ca vai mama lor, si doar pentru a raspunde nevoilor Metropolei jefuitoare.
Nu despre o alegere intre Bruxelles si Beijing, sau Moscova, este vorba acum. Nu, este vorba de a merge inainte cu un model profund daunator, care, daca suntem onesti, cel putin pentru Romania, a produs, din 2007, de cand am aderat la UE, mai multa saracie, dezindustrializare, polarizare sociala si un munte de coruptie. Economiile din Europa Centrala si de Est sunt fundamental legate de piata UE, aflata in cadere, in timp ce Germania, Franta, Marea Britanie, dovedind o profunda durere in cur fata de "principiile si valorile" Uniunii, au in pietele Chinei, Indiei, Rusiei, Braziliei, un spatiu urias de expansiune, de unde si uriasele lor surplusuri comerciale, care le permit sa se dezvolte si sa investeasca.
Romania trebuie sa isi finanteze dezvoltarea si altfel, nu doar asteptand niste bani "europeni", care vin cu conditionalitati inacceptabile, si oricum nu tin cont de situatia reala a Romaniei si de nevoile ei, ci doar de cele ale lobbyurilor de la Bruxelles si ale Berlinului. Piata Chinei este o alternativa la banii europeni. Cea a SUA este o alta alternativa, dar daca dam tot de jigodii precum Gitenstein si aia de la AmCham, care tot pe jaf sunt pusi, mai bine nu! Nu putem ramane vesnic prizonierii unui model care nu mai produce dezvoltare decat noilor imperialisti europeni.
Asa trebuie citita nelinistea "europenilor", care ne avertizeaza sa nu apelam la chinezi, ca e niste ticalosi criminali si naspa, si ca trebuie sa urmam drumul drept, pe care drum doar ei il stiu, noi suntem prea tampiti. Pur si simplu se tem ca gaina cu ouale de aur s-ar putea sa nu se mai lase jumulita. Ceea ce, mai devreme sau mai tarziu, se va intampla. Gaina incepe sa se trezeasca la realitate...
Bruxellesul si Berlinul nu par sa fi inteles nimic din felul in care s-a destramat CAER si Tratatul de la Varsovia. Nimeni in Est nu va vrea sa pupe in cur Bruxellesul, dupa ce a fost nevoit sa faca asta cu Moscova. Ideea este simpla, clara, dar greu de acceptat de cei care extrag rente uriase din tarile Europei Centrale si de Est: ori egalitatea membrilor UE este una reala, nu doar pe hartie, ori fiecare isi vede linistit de interesele lui, asa cum fac acum Germania, Franta si Marea Britanie, si atunci UE isi pierde ratiunea de a fi.
Nu este vorba de a alege intre unii si altii, ci de a alege intre statutul de sluga a intereselor unora si dezvoltarea comuna, intr-o Uniune in care toti sunt egali in drepturi si obligatii. Asta este adevarata semnificatie a vizitei premierului chinez in aceasta parte de Europa. Si ar fi bine sa o inteleaga, fara istericale sau arogante jignitoare.