Democratul Radu Berceanu crede ca PNL si PSD au un plan ascuns potrivit caruia, in scurt timp, va fi prezentat Parlamentului un guvern liberal "de sus pana jos" care sa obtina sustinerea senatorilor si deputatilor. In aceasta situatie, potrivit lui Berceanu, PD va iesi din sala pentru a lasa sa se vada clar care a fost sustinerea si pentru a nu fi banuit ca a votat favorabil.
Berceanu considera ca in cursul urmatoarelor doua saptamani va fi prezentat Parlamentului o noua structura a Guvernului, pe o formula asupra careia liberalii s-au inteles cu Opozitia. El a spus ca rezultatul votului in favoarea guvernului liberal care va fi prezentat va arata clar ce partide il vor sustine. Potrivit previziunilor ministrului democrat, va fi vorba despre "vreo 60-70 de voturi de la PNL si vreo 180-200 de la PSD-PRM". "Deci acela va fi un guvern doua treimi PSD-PRM si o treime PNL", este de parere Berceanu. In opinia sa, "liberalii vor fi pusi in fata la ministere, asa, in vitrina, dar cei care vor avea atele, cum se misca papuselele din vitrina, vor fi PSD-PRM, care au dat doua treimi la majoritatea acestui guvern, chiar daca nu sunt ei reprezentati direct in guvern".

Un scenariu despre iesirea de bunavoie de la guvernare

Berceanu este de parere ca PNL doreste sa-i aduca pe democrati in situatia de a nu mai suporta si de a pleca din Guvern din proprie initiativa. Aceasta concluzie a ministrului democrat porneste de la premiza ca, asupra ministrilor PD Monica Macovei si Vasile Blaga, premierul si PNL fac presiuni si le cere sa demisioneze pentru ca nu au fost solidari cu unele decizii ale premierului. "PNL doreste altceva, doreste sa ne tot puna pe noi, de vreo doua luni, in tot felul de situatii din care, la un moment dat, sa spunem asa nu se mai poate, plecam", a explicat Berceanu.
In opinia sa, este vorba despre un joc al nervilor care ar avea drept scop sa permita adversarilor politici sa spuna ca PD ca este un partid care distruge guverne, dupa care sa se motiveze ca tara trebuie guvernata si neavand cu cine, trebuie sa guverneze cu PSD si PRM.