Biroul Electoral Judetean a respins patru candidaturi din partea PNG si PNDC, dar Tribunalul Galati a intors roata, admitand deja una dintre contestatiile formulate.

Biroul Electoral Judetean Galati si-a inceput in forta activitatea prin respingerea intr-o prima faza a unei candidaturi de pe lista PNG. "Ieri la ora 24:00 s-a incheiat depunerea candidaturilor la alegerile pentru Camera Deputatilor si Senat. Au fost depuse liste complete din partea a noua partide politice iar trei formatiuni politice si-au desemnat candidatii doar pentru o parte din colegii. A fost respinsa candidatura lui Iulian Serban Tocu, candidat din partea Partidului Noua Generatie, pentru ca nu a depus declaratia de avere si cea privind colaborarea cu fosta politie politica in original, ci in copie, ceea ce incalca dispozitiile Biroului Electoral Central", ne-a declarat judecatorul Florin Meleaca, membru in Biroul Electoral Judetean Galati. Adrian Smarandoiu, presedinte PNG Galati, ne-a declarat ca toate listele fusesera verificate si deci nu se punea problema unei incalcari a reglementarilor legale. Cert este ca PNG a formulat contestatie la Tribunal, care a si admis-o ieri, repunandu-l in cursa pe Serban Tocu. Conform informatiilor primite de la Tribunalul Galati, orice persoana interesata poate ataca cu recurs la Curtea de Apel Galati hotararea primei instante in termen de 24 de ore.

Schitele lui Caragiale revin in actualitate

Dupa verificarea listelor depuse pe ultima suta de metri, Biroul Electoral Judetean Galati a decis sa respinga alte trei candidaturi. Este vorba despre Alexandru Ivanescu, Gianina Lungu si Sorin Chirvase, toti membri PNDC. Acestora nu li s-a permis sa candideze intrucat nu au facut dovada la BEJ Galati ca au achitat in contul Autoritatii Electorale Permanente suma echivalenta a cinci salarii minime pe economie, asa cum prevad reglementarile in vigoare. La inchiderea editiei, reprezentantii PNDC nu formulasera inca contestatii la Tribunalul Galati, dar este posibil ca acest lucru sa se intample astazi. Daca vor reusi sa faca dovada ca au virat suma amintita, este posibil ca Tribunalul sa admita contestatiile, asa cum s-a intamplat in primul caz amintit. De consemnat este si faptul ca minoritatile au posibilitatea sa depuna liste cu candidati pentru toate colegiile din tara, un element de noutate fata de procedura de desfasurare anterioara a alegerilor parlamentare. Nu au intarziat sa apara si candidaturile venite din partea unor structuri cu nume hilare. Este cazul Uniunii Persoanelor Care NU Voteaza din Romania, al carui candidat, Cornel Cernoschi, a avut ghinionul sa fie printre primii respinsi de Biroul Electoral Central.