BEC a hotarat ca persoanele care, in ziua votarii, se afla in alta localitate decat cea de domiciliu sa-si poata exercita dreptul de vot la oricare dintre sectiile de votare organizate in localitatea in care se afla, mai putin in sectiile de votare speciale.
In aceeasi sedinta, BEC a decis ca accesul in incaperile in care vor fi tiparite si impachetate buletinele de vot sa fie permis doar personalului de specialitate implicat, persoanelor delegate de aliantele care au candidati in turul doi de scrutin si observatorilor acreditati.
Purtatorul de cuvant al BEC, judecatorul Victor Pasca-Camenita (foto) a declarat ca, pentru a se evita sustragerea de buletine, vor putea fi facute controale la iesirea din incaperile de lucru.

Procesele-verbale au fost refacute

BEC a luat decizia de modificare a modelului procesului- verbal privind constatarea rezultatului votarii, pentru a se evita greselile de completare inregistrate la scrutinul din 28 noiembrie, a mai declarat Camenita. El a adaugat ca, pentru a nu se repeta situatia de la primul tur de scrutin, membrii birourilor electorale de circumscriptie vor explica membrilor birourilor sectiilor de votare modul de intocmire a proceselor-verbale de constatare a rezultatelor si modul de verificare cu ajutorul cheilor de control a datelor consemnate.
Potrivit lui Camenita, membrii birourilor electorale ale sectiilor de votare vor fi instruiti, in special, in legatura cu modul de completare a listelor electorale speciale si a categoriilor de persoane care pot fi cuprinse in aceste liste si, cu precadere, la aplicarea pe actele de identitate a stampilei cu mentiunea “Votat“ sau a timbrului autocolant.
BEC va insista si asupra procedurii introducerii in urna a buletinelor de vot pentru a evita ca unii alegatori sa paraseasca sectia de votare avand asupra lor buletinul de vot. “Se va insista si asupra faptului ca, potrivit legii, nu se poate vota cu cartea de alegator“, a mai adaugat vicepresedintele BEC.