Verificarea voturilor nule din Bucuresti la alegerile din data de 1 iunie, hotarata de BEM, a fost declarata drept "lipsita de temei legal" de catre BEC, deoarece reprezentatii PNTCD trebuiau sa faca sesizarea privind voturile nule la birourile electorale ale sectiilor de votare, si nu la BEM.
Aceasta este motivarea hotararii Biroului Electoral Central in urma careia verificarea voturilor declarate nule la scrutinul local din Bucuresti a fost oprita. "Contrar normelor juridice, PNTCD s-a adresat BEM cu o cerere de renumarare a voturilor, fara a urma calea procedurala impusa de lege", se arata in hotararea Biroului.
BEC subliniaza ca, potrivit legii, in timpul operatiunilor de votare, de deschidere a urnelor, de numarare si centralizare a voturilor si de inregistrare a rezultatului votarii in procesele-verbale, se pot face intampinari cu privire la aceste operatiuni, biroul hotarand de indata asupra acestora.
In hotararea BEC se precizeaza ca impotria solutiei date cu ocazia rezolvarii intampinarilor se pot formula contestatii in scris, care sunt inaintate presedintelui biroului sectiei de votare. Aceste contestatii sunt trimise, potrivit prevederilor legale, impreuna cu procesul-verbal, cu buletinele nule si contestate, la biroul electoral de circumscriptie. "Din interpretarea sistematica a acestor prevederi rezulta ca numaratoarea voturilor poate fi solicita numai prin intampinare adresata biroului electoral al sectiei de votare si prin contestatie impotriva solutiei date la solutionarea intampinarii", este concluzia majoritatii membrilor BEC.
In document se mentioneaza ca, prin hotararea contestata, BEM a admis contestatia formulata de PNTCD si a dispus verificarea buletinelor de vot declarate nule pe raza Municipiului Bucuresti la alegerile din 1 iunie pentru primarul general, Consiliul General al Municipiului Bucuresti, primarii sectoarelor 1-6 si consiliile locale ale sectoarelor 1-6 Bucuresti. PNTCD a contestat procedura de numarare a voturilor pe raza sectoarelor 1-6 ale Municipiului Bucuresti, motivand ca numarul voturilor nule este prea mare "in comparatie cu situatiile curente admise".
Cu majoritate de voturi, membrii BEM au apreciat ca se impune verificarea buletinelor de vot declarate nule deoarece "proportia acestora este prea mare fata de numarul de voturi valabil exprimate", mai precizeaza BEC.
Prin contestatia inregistrata la BEC, Partidul Conservator a solicitat, in baza prevederilor legii 67/2004, desfiintarea hotararii BEM, considerand ca operatiunea respectiva, care aduce perturbari calendarului electoral in desfasurare, trebuie sa inceteze imediat, neavand acoperire legala.
BEC a decis, miercuri, ca renumararea voturilor nule de catre BEM nu are fundament legal.
Urmare a deciziei BEC, Biroul Electoral Municipal a oprit miercuri seara reverificarea buletinelor de vot nule, insa presedintii sectiilor de votare in care voturi valabile au fost declarate nule ar putea fi sanctionati, a declarat, miercuri, presedintele forului, judecatorul Ileana Danaila.