Greselile facute la completarea datelor in procesele-vebale au determinat Alianta D.A. PNL-PD sa solicite anularea alegerilor. Aceasta i-a cerut Biroului Electoral Central (BEC), printr-o adresa oficiala, anularea scrutinului din 28 noiembrie si a depus, totodata, o plangere la Parchetul ICCJ si la Politie. Potrivit documentului, Alianta a constatat faptul ca votul de duminica a fost alterat prin transferarea electronica a unei mari parti din voturile nule in contul lui Adrian Nastase si al Uniunii Nationale PSD+PUR. BEC a respins, marti seara, solicitarea Aliantei, decizia de respingere fiind luata cu 20 de voturi “pentru“ si cinci “impotriva“. Presedintele BEC, Emil Ghergut, a explicat ca legea prevede ca nu se poate decide anularea rezultatelor din toata tara, ci doar in circumscriptiile electorale unde se demonstreaza ca s-au comis fraude.
Potrivit lui Ghergut, solicitarea de anulare a alegerilor prezidentiale a fost respinsa deoarece a fost gresit adresata, competenta sa solutioneze o astfel de sesizare revenind Curtii Constitutionale. El a mai spus ca probele anexate, comunicatele facute de BEC, nu pot fi considerate probe temeinice, asa cum cere legea.

Greseli sub semnatura Aliantei

Solicitarea Aliantei de anulare a alegerilor se bazeaza pe greselile facute la completarea proceselor-verbale, in unele dintre ele fiind trecut la rubrica “voturi exprimate“ numarul alegatorilor trecuti pe liste. De aici un sir intreg de inadvertente, de unde s-a tras concluzia ca alegerile au fost fraudate. Ceea ce ramane inca un mister este cum de reprezentantii Aliantei in sectiile de votare nu au vazut de la inceput aceste erori si si-au pus semnatura pe astfel de procese-verbale. In plus, formatiunile politice au avut permisiunea sa-si aduca la sediile BEC si ale birourilor electorale de circumscriptie aparatura tehnica cu care sa tina o evidenta in paralel, dar nu s-a semnalat eroarea decat in comunicatele BEC, dar nu si la inregistrarea datelor din procesele-verbale.

Parchetul se implica

Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a inregistrat plangerea Aliantei D.A. privind fraudarea alegerilor. Intampinarea depusa de Alianta este insotita de o lista cu numele celor 687 de persoane care au votat de cel putin doua ori si de maximum sapte ori, datele acestora din cartile de identitate si sectiile de votare unde si-au exercitat dreptul la vot. Daca cele sesizate se vor dovedi reale, cei care au votat de doua sau mai multe ori risca o pedeapsa cu inchisoarea de la 6 luni la 5 ani.

Sute de mii de voturi anulate

Biroul Electoral Centrala informat, miercuri, ca, potrivit centralizarii datelor din toata tara, au fost anulate 339.010 voturi pentru alegerea presedintelui (3,14%), 556.128 de voturi pentru alegerea Senatului (5,15%) si 599.641 de voturi pentru alegerea Camerei Deputatilor. Datele statistice facute publice de INS indica, de asemenea, faptul ca 3.438 de buletine de vot pentru alegerea presedintelui Romaniei solicitate de alegatori la sectiile de votare nu au intrat in datele centralizate de membrii birourilor de votare. Aceeasi situatie s-a inregistrat la contabilizarea voturilor pentru Senat, unde nu au mai fost gasite 7.049 de buletine de vot, si pentru Camera Deputatilor, unde numararea voturilor nu a inclus 6.906 buletine de vot.