Ministerul Sanatatii a revizuit Planul National pentru canicula si a activat Comitetele de coordonare a interventiei rapide in cazul declansarii perioadelor de canicula, de la nivelul directiilor de Sanatate Publica si al serviciilor de ambulanta.
Ministrul Sanatatii, Ion Bazac, a cerut, astazi, directiilor de Sanatate Publica sa ia toate masurile necesare pentru protejarea populatiei in aceasta perioada, cu temperaturi peste 35 grade C.
Directiile de Sanatate Publica vor verifica si supraveghea conditiile de asigurare a asistentei medicale in unitatile sanitare, respectiv asigurarea stocurilor de medicamente de urgenta, in special a medicamentelor pentru patologiile determinate/agravate de canicula, functionalitatea generatoarelor de rezerva, asigurarea rezervelor de apa proprii ale unitatilor sanitare.
De asemenea, vor fi verificate conditiile igienico -sanitare, de cazare si alimentatie, din taberele scolare, precum şi din unitatile cu profil alimentar (depozitarea, prelucrarea si comercializarea produselor alimentare).
In aceasta perioada, directiile sanitare vor intensifica masurile de protectie a starii de sanatate a personalului medical. Mai mult, se va acorda o mai mare atentie verificarii conditiilor de colectare, depozitare si evacuare a deseurilor menajere.
In aceasta perioada, directiile de Sanatate Publica asigura materialele informativ-educative privind comportamentul pe care populatia trebuie sa il adopte pe perioada caniculei.
Comitetele tehnice de coordonare de la nivelul DSP judetene si a municipiului Bucuresti vor transmite la Centrul operativ pentru situatii de urgenta din cadrul Ministerului Sanatatii rapoarte zilnice.
In acest context, autoritatile locale vor putea amplasa corturi pe spatiul public numai pentru distributie de apa potabila, cu utilizarea sistemelor de racire (dozatoare conectate la curent electric, frigidere).
De asemenea, pentru perioadele cu cod rosu, autoritatile locale pot organiza puncte de prim ajutor, care se vor amplasa numai in spatii publice climatizate (scoli, gradinite, supermaketuri, farmacii, alte institutii publice), localizate in zone cu circulatie intensa, vizibil semnalizate.