In acest an s-au aliniat la startul pentru Parlament candidati pe cat de "colorati" din punct de vedere politic, pe atat de diferiti in ceea ce priveste ocupatia sau experienta profesionala. Femeile au fost uitate undeva "intr-un colt", insa barbatii care candideaza, fie ei cu experienta sau nu, spera sa faca fata unui vot 100% uninominal.

La capitolul profesiilor celor care ne cer votul pentru 30 noiembrie, de departe cei mai numerosi sunt inginerii, fie ca sunt simpli ingineri, ingineri navalisti, ingineri agronomi, ingineri automatica, acestia sunt in numar de 40 pe listele pentru Senat sau Camera Deputatilor, reprezentand aproximativ jumatate din numarul celor care se bazeaza pe votul nostru la finalul lunii noiembrie. Plini de elan electoral, vin din urma inginerilor 11 medici gata de lupta, carora li se adauga nici mai mult, nici mai putin de opt profesori. Acestora li se alatura patru economisti, cinci avocati, un sef mecanic maritim, un notar, cinci juristi, un contabil, un sociolog, un maistru, doi ofiteri, un technician, un electrician si un fizician.

Pe langa acestia, mai candideaza un jurnalist, un cibernetician, un bijutier si... un manager, iar majoritatea candidatilor au fel de fel de ocupatii care uneori nu au nimic in comun cu studiile sau profesia. Cu toate acestea, amalgamul de domenii din care provin candidatii ne demonstreaza ca nu conteaza ce profesie ai la baza sau cu ce te ocupi, daca esti cat de cat cunoscut de oameni sau macar ai curaj sa te arunci intr-o asemenea lupta, cum este cea a uninominalului.

Septuagenari, dar si "fragezi"

Majoritatea candidatilor sunt de varsta medie, fiind nascuti in perioada 1945 - 1970, dar avem si "capete". Astfel, avem partide ce se prezinta cu oameni avand varste considerabile, care s-au incumetat a se "razboi" in "lupta" pentru un senator sau deputat. Aici putem include Partidul Romania Mare cu un candidat nascut in 1935 - Iordache Barsan si unul nascut in 1939 - Ion Grosu. Cu toate acestea, in topul "veteranilor" in ale politicii se afla UDMR, cu un candidat, Mihai Knobloch, nascut in 1938 si cel mai "experimentat" in ale vietii: Lorand Fazekas, care a vazut lumina zilei in 1931.

Cum era de asteptat, listele candidatilor pe colegii uninominale nu cuprind numai persoane cu ani lungi de experienta in spate ci si tinerii, dornici de noi experiente. Aici concureaza cu succes un democrat-liberal - Petrisor Nicolae Potec si un membru al Partidului Noua Generatie - Crestin Democrat - Iulian Carstiuc - ambii nascuti in 1980 si amandoi candidand pentru cate un post de deputat.

"Vechii" parlamentari nu se lasa

Printre actualii candidati la Parlament se afla si politicieni cu vechi state in ale politicii. Astfel, fie ca au in spate cate un singur mandat, sau mai multe, de deputat sau senator, multora dintre candidatii pentru parlamentarele din acest an pare sa le fi priit munca de parlamentar si isi mai doresc un mandat de patru ani de zile in Parlament. Printre acestia se numara deputatii: Dan Nica si Aurel Nechita, ambii de la PSD, Bogdan Liviu Ciuca (PC), Iulian Barsan, Petru Lificiu si Constantin Petrea de la PD-L, Emil Strunga (PNL), Szekely Levente Csaba (UDMR) si senatorii: Viorel Stefan (PSD), Carol Dina (PRM) si Paul Pacuraru (PNL). Daca cei mai multi candideaza pentru aceeasi functie sunt si cativa care au fost senatori si vor sa vada cum e si in Senat si

Femeile, aproape lipsa

Dintr-un numar total de 87 de candidati aruncati in aceasta lupta pentru Parlament, cei mai multi sunt barbati. Doar sase femei au reusit sa razbeasca bariera invizibila trasa in fata scrutinului de la 30 noiembrie care parca ar fi fost desemnata numai barbatilor, femeile fiind ici-colo cate una. Daca pe listele Partidului Romania Mare si cele ale UDMR pentru Parlament sunt prezente cate doua femei "de caciula" si doar pentru Camera Deputatilor, ca pentru Senat nici nu se pune problema, Alianta PSD ^ PC si Partidul Democrat Liberal au mers si ele pe mana cate unei femei. In rest, liniste si pace pentru ca nicio alta formatiune politica nu are drept candidati pentru parlamentare femei ci doar barbati pe toata linia. Si asta nu pentru ca ar duce lipsa de femei la partid...