Liderul PSD, senatorul Mircea Geoana, si-a exprimat ieri indignarea fata de faptul ca "un subiect vital pentru interesul cetateanului si pentru interesul national a devenit prizonierul unei lupte pe care as putea sa o numesc o intifaza politica politica intre Palatul Cotroceni si Palatul Victoria". Geoana a spus ca "a venit vremea ca o voce rationala si echilibrata sa propuna un proiect care sa permita ca siguranta nationala si securitatea individului sa fie cu adevarat protejata indiferent cum se numeste si ce profil politic are locatarul de la Cotroceni sau de la Palatul Victoria". El a propus infiintarea unei comisii unice de control parlamentar, dupa model german, al celor trei mari Servicii de informatii ale statului roman: SRI, SIE si serviciul militar al MApN. Geoana a explicat ca "aceasta comisie comuna va avea pentru prima data in Romania un rol real de control, va avea dreptul de a afla inclusiv dimensiuni bugetare si de proiecte speciale ale acestor servicii" si va avea "obligatia de a veni in fiecare an in fata Parlamentului cu o strategie nationala de informatii".

"Un balast legislativ"

Ceva mai devreme, secretarul Comisiei SRI, deputatul PSD Ion Stan, a declarat ca legile sigurantei initiate de Guvern sunt un "balast legislativ" elaborat de "ageamii" care incurca termenii, omit prevederi esentiale, adaugand altele neconstitutionale, serviciile secrete devenind astfel dependente politic. Stan a apreciat ca Guvernul urmareste o "politizare excesiva" a Serviciilor secrete, prin "sporirea ponderii unor ministere, si implicit ministri, in gestionarea problemelor de securitate nationala". El a aratat ca inglobarea SPP in Ministerul de Interne si a STS in Ministerul Comunicatiilor va conduce la depedendenta acestor servicii de controlul politic al partidelor care au desemnat ministrii respectivi.
Deputatul a mentionat ca nu exista nicaieri in lume o lege care sa aiba titlul "Legea informatiilor si contrainformatiilor".
"Nu se spune ce fel de informatii sunt ele. Proiectul de lege elaborat la Cotroceni era bine structurat, dar, prin extragerea unor prevederi, suntem in fata unui surogat de act normativ, care nu vine sa lamureasca despre ce informatii si contrainformatii vorbim", a apreciat deputatul social-democrat.
Pe de alta parte, Stan a aratat ca SIE capata, chiar prin definitie, competente pe teritoriul altor state, ceea ce presupune ca legea romana se aplica pe teritoriul altor tari. "Este penibil sa dai o asemenea definitie", a aratat deputatul.

Democratii, nemultumiti si ei

Saptamana trecuta, si democratii au criticat proiectul guvernamental de factura liberala. Secretarul general al PD, Vasile Blaga, a declarat ca democratii nu sunt de acord "cu multe" puncte din legile sigurantei nationale, initiate de Guvern, si ca asteapta aceste proiecte, pentru a-si spune "din nou" punctul de vedere, inainte de a le trimite in Parlament. "Principiile ni le-am spus sau ne-au fost cerute. Dupa ce le vom primi (proiectele de lege - n.r.), le vom aviza si le vom trimite la Parlament", a spus Blaga. Intrebat cu ce nu este de acord PD din aceste legi, ministrul a raspuns: "Cu multe", refuzand sa dea mai multe detalii.