Inpolitics informeaza: Meciul Basescu - PDL: se rediteaza conflictul Iliescu-PSD din 2002? (Autor: Bogdan Tiberiu Iacob). Partea I.
Lovitura naprasnica administrata de procurorii lui Basescu premierului Boc, prin scandalul de la Cluj, se "lateste" de la o zi la alta. Deja firele spagii duc catre cabinetul premierului, iar secretarul general al PDL, Ioan Oltean, e audiat la DNA si intrebat daca gasca lui Apostu a virat bani pentru partid. In paralel, Basescu anunta ca Boc are o serioasa problema de imagine, dar si ca vin la rand noi arestari, prin alte judete, paralizand de groaza intregul partid. Pana si opozitia e atat de socata incat se dovedeste incapabila sa speculeze politic momentul. Ce urmareste Basescu, de ce se intampla toate aceste evenimente si cum s-ar putea finaliza conflictul? Un raspuns pe care ni l-ar putea furniza istoria altor ani, dupa cum veti vedea mai jos.
Conflictul Basescu-PDL incepe sa semene tot mai mult cu razboiul derulat timp de cateva luni intre Iliescu si PSD, incepand cu vara lui 2002 si terminand cu prima parte a lui 2003. Cu atat mai mult cu cat miza e identica: lupta presedintelui pentru a-si pastra suprematia asupra partidului.
De la alegerile din 2000 pana in vara lui 2002, presedintele Iliescu a adoptat o pozitie mai degraba pasiva, ceea ce a dat idei partidului condus de Nastase, cum ar fi scuturarea de sub controlul cotrocenist printr-o manevra abila: alegeri anticipate in 2003, mai ales ca PSD statea excelent in sondaje. Aruncata de Nastase pe tapet in iulie 2002, propunerea a generat activarea brusca a lui Iliescu si declansarea unui razboi care a socat opinia publica luni de zile.
Ce nu ii convenea presedintelui? Simplu: anticipatele ar fi adus PSD o victorie lejera fara a fi fost nevoie de aportul sau, ceea i-ar fi diminuat zdravan influenta in partid. In plus, mandatul presedintelui s-ar fi terminat in 2004, in timp ce Nastase ar fi ramas premier pana in 2007, ceea ce ar fi insemnat putere absoluta pentru liderul de atunci al PSD. Or, asa cum s-a dovedit, Iliescu era profund interesat ca, dupa terminarea mandatului, sa revina la sefia PSD, deci proiectul lui Nastase cu anticipatele trebuia blocat. Dupa anuntul lui Nastase, Iliescu a iesit la rampa declarand in mai multe randuri ca anticipatele nu au rost.
In octombrie, Nastase incearca iar: "Un mandat 2003-2007 consacrat integrarii in UE ar fi mai benefic", iar in noiembrie gaseste si data potrivita, luna mai 2003.
Enervat, Iliescu arunca pe tapet, subtil, varianta debarcarii lui Nastase prin motiune de cenzura a opozitiei, sustinuta de fidelii sai din PSD. Traian Basescu, lider al PD, ii face jocurile lui Iliescu, declarand public ca succesorul lui Nastase ar putea fi Geoana sau Ioan Mircea Pascu.
Speriat, Nastase bate in retragere, declarand ca "fara acceptul lui Ion Iliescu nu vor fi alegeri anticipate".
Cateva zile mai tirziu, insa, incurajat de fidelii din partid, o ia de la capat: "In 2004, PSD ar pierde alegerile" spune el, subliniind ca solutia ar fi anticipatele in 2003.
In paralel, PSD incepe evaluarea unor lideri judeteni considerati apropiati ai lui Iliescu, iar un cotidian bucurestean apropiat de PSD arunca pe piata o lista neagra cu 40 de afaceristi de casa ai Cotrocenilor care ar urma sa fie luati la puricat de organele statului.
Iliescu reactioneaza dur: imediat dupa Anul Nou, are o intalnire cu pesedistii la Snagov in care cere imperios coruptilor sa faca un pas inapoi si sa lase locul unor oameni capabili si curati. In replica, Nastase spune ca PSD nu are in dotare
"grupuri de inchizitie locala, care sa rupa gatul celor din teritoriu". Seful SRI, Radu Timofte, apropiat lui Iliescu, intervine si el, in februarie 2003, declarand ca e necesara protejarea resurselor financiare si energetice ale Romaniei fata de presiunile unor grupuri de interese care graviteaza, evident, in jurul guvernului.
Panicat, Iacobov, omul lui Hrebenciuc, se grabeste sa vinda RAFO lui Tender, apropiat presedintelui.
Ofensiva lui Iliescu ia amploare: el se declara public nemultumit de sistemul de taxe, de dobanzile bancare, de privatizari etc si cere Guvernului adoptarea unor masuri precise care sa imbunatateasca nivelul de trai al populatiei.
Si ameninta partidul de guvernamint ca va acorda personal o atentie speciala combaterii coruptiei si debirocratizarii administratiei centrale si locale.