Fostul presedintele Ion Iliescu formuleaza, pe blogul personal, cateva acuzatii la adresa lui Traian Basescu, pe care il numeste "un diletant, lipsit insa de simtul masurii", care nu respecta principiul separarii puterilor in stat si care ignora sistematic consultarea cu partidele, sindicatele si exponentii societatii civile.
"Pretentia cu care s-a lansat de la inceputul primului sau mandat - de a fi presedinte jucator - se intoarce impotriva lui. Dar, de fapt, impotriva tarii. Pentru ca, prin actiunea sa, presedintele a devenit principalul factor perturbator in functionarea statului si a institutiilor sale!", scrie Ion Iliescu.
Tot el vorbeste si despre "mentalitatea nociva" a presedintelui, care isi protejeaza clientela politica prin impunerea unor masuri de austeritatea "pe spinarea celor multi".
"Domnul Basescu are tupeul sa vorbeasca despre cei imbogatiti in acesti ani! Pai, in primul rand el, familia sa si prietenii politici si de afaceri au fost si sunt marii beneficiari si principalii imbogatiti!", sustine Iliescu.
Potrivit fostului sef de stat, trei sunt masurile pe care Guvernul ar trebui sa le ia in acest moment, daca ar fi capabil si daca n-ar juca rolul unei "fecioare neprihanite".
"a) Reducerea cheltuielilor publice in special cu o administratie stufoasa si ineficienta; dupa 2004, aparatul administrativ a crescut de la 900.000 la 1,4 milioane functionari);
b) Cresterea veniturilor la buget (in special prin masuri clare si eficiente de combatere a evaziunii fiscale);
c) Lansarea activitatilor economice care sa creeze locuri de munca, sa creeze valori, sa concure la cresterea PIB si a veniturilor oamenilor."