Traian Basescu a declarat, intr-un interviu publicat, luni, in "Ziarul de Iasi", ca optiunea sa este sa formeze un Guvern de dreapta PD-L-PNL, ca in 2004 si in 2008, dar fara ca liberalii sa emita pretentii asupra postului de premier.
"Optiunea mea ramane valabila, ca si cea din 2004, ca si cea din 2008: sa formez un guvern de dreapta. Totul este, in ceea ce-i priveste pe liberali, daca isi mai mentin optiunea de a da prim-ministru. Atunci, nu va fi posibil, pentru ca am deja o experienta cu premier liberal. Dar, in rest, optiunea mea ramane o optiune temeinica pentru o solutie de dreapta", a afirmat Traian Basescu, intr-un interviu publicat, luni, in "Ziarul de Iasi".
Basescu a subliniat ca, cel putin in urmatorii 10-20 de ani, Romania are nevoie de guvernari stabile. "Cred ca, cel putin in urmatorii 10-20 de ani, Romania are nevoie de guvernari puternice. V-as aduce aminte aici eficienta Guvernului Nastase, care a fost guvern monocolor, cu usoara sustinere din Parlament, si a fost mult mai eficient. Cred ca solutia este in legislatie, si nu in masuri de genul interdictiei migratiei. Dar pot fi analizate si interdictiile posibile", a apreciat seful statului.
Desi e aproape o stupiditate, Basescu a sustinut ca nu controleaza PD-L. El a recunoscut doar ca punctele sale de vedere coincid cu ale celorlalti din PD-L. "In ceea ce priveste relatia mea cu PD-L, lucrurile sunt de explicat din alt punct de vedere. Eu am trait in acest partid din 1992, cunosc foarte bine liderii lui, ne stim unii pe altii cum gandim si pozitiile noastre coincid", a explicat Basescu. O explicatie pentru prosti, care denota mecanism de gandire totalitara.
In contextul propunerilor lui Basescu de Parlament unicameral si de reducere a numarului de parlamentari, el s-a pronuntat si pentru o amendare a legii votului uninominal, prin eliminare etapelor de redistribuire, astfel incat cel care se claseaza pe primul loc intr-un colegiu sa devina automat parlamentar. "E necesar sa perfectionam legea votului uninominal. In momentul de fata, prin compensarea voturilor, practic mentinem in continuare partide mici, in care oamenii incearca sa-si gaseasca solutii dupa ce sunt alesi. Or, daca s-ar face votul uninominal asa cum l-am propus eu, intr-un singur tur si cu cel de pe primul loc devenit automat parlamentar, traseismul ar fi drastic limitat", a aratat Traian Basescu.
Iar in parlamentul unicameral ar fi doar doua partide: cel prezidential - majoritar, si cel al opozitiei - minoritar.