Traian Basescu a sustinut marti ca Romania va fi echilibrata daca va avea si optiuni de stanga in societatea civila, si ca privatizarea, libertatea pietei sau independenta justitiei sunt valorile majoritatii cetatenilor, mai greu fiindu-le celor care au fost stalinisti convinsi.
Presedintele Traian Basescu a aratat in mesajul transmis participantilor la o dezbatere a Institutului de Studii Populare, mesaj citit de catre consilierul prezindential Cristian Preda, ca dupa 1989, optiunea intelectualilor romani s-a orientat mai degraba spre dreapta, dar ca Romania va fi echilibrata daca va avea reprezentate in societatea civila si optiuni de stanga, pe langa cele de dreapta.
Potrivit sefului statului , "dupa 1989, convertirea majoritatii de la stanga la dreapta a fost mai usoara decat trecerea unei minoritati de la extrema stanga la stanga democratica".
Traian Basescu a aratat ca privatizarea, libertatea pietei, independenta justitiei, "in genere a statului de drept", au devenit treptat valorile unei majoritati a societatii romanesti. "Mai greu a fost cu cei care erau stalinisti convinsi, care alcatuiau, in buna traditie bolsevica, o minoritate. Acestia, situati la extrema stanga, nu s-au putut transforma, deocamdata, in oameni moderati de stanga. Mostenirea comunismului i-a apasat prea tare", a sustinut presedintele, in mesajul sau.
Institutul de Studii Populare a organizat marti dezbaterea intitulata "Intelectualii si politica. Politicienii si intelectualii", la care, initial, fusese anuntata si prezenta sefului statului, Traian Basescu.