Inpolitics publica articolul 'Valentin Nicolau: "Statul roman a sucombat si i s-a substituit statul Traian Basescu"' pe care il puteti citi in continuare.
'Dramaturgul Valentin Nicolau, vicepresedinte al Clubului Roman de Presa si fost presedinte al TVR, este de parere ca includerea presei pe lista amenintarilor la siguranta nationala reprezinta un reflex dictatorial al statului surogat care a ajuns Romania.
Intr-o postare pe blogul propriu, Nicolau, care este si consultant media pentru trustul francez Lagardere, afirma ca "Statul roman a sucombat. Lui i s-a substituit statul Traian Basescu, drept forma maxima a imposturii. In aceasta situatie este firesc sa apara si reflexele dictatoriale ale statului surogat in raport cu presa. Principiul statului Traian Basescu este simplu: cine nu e cu noi este impotriva noastra. Atitudinea de a vedea in presa un pericol pentru siguranta nationala nu trebuie vazuta ca un delir trecator al Cotrocenilor, ci ca o prefigurare a unui plan precis, a unor masuri ce se vor lua impotriva acelei parti a presei care nu abdica si care nu vrea sa fie cu "ei".
Basescu are un arsenal primitiv de guvernare, medieval in esenta sa: conflictualizare, diversiune si "vinovat e celalalt". Acuzarea presei ca pericol pentru siguranta nationala pune in opera metodele sale de guvernare obtinand: invrajbire, deturnarea atentiei de la problemele grave cu care se confrunta Romania si de la a-i vedea pe vinovatii politici care au dus tara in dezastru si identificarea unui tap ispasitor in corpul presei romanesti.
Puterea este un surogat pentru dragostea absenta. Deopotriva pentru un psihopat si pentru un politician. Si unul, si altul vor sa fie iubiti cu orice orice chip, chiar cu pretul suferintei celui caruia ii cerseste afectiunea. Politicianul nu are decat un singur mod de a ajunge repede si sigur la inima romanilor: prin imaginea pe care presa i-o construieste. De aceea dragostea cu de-a sila intre politician si popor are ca preludiu presa".'