Presedintele Traian Basescu a declarat luni seara, la B1 TV, ca obiectivul sau este ca, dupa alegeri, sa propuna Parlamentului un premier in care sa aiba incredere si care sa fie capabil sa negocieze impreuna cu partidele o majoritate.
Presedintele a mentionat ca desemnarea unui prim-ministru, dupa alegerile parlamentare, este "o chestiune de incredere". El a spus ca liderul liberal Calin Popescu-Tariceanu candideaza, "in mintea PNL", la functia de premier al viitorului guvern, iar liderul social-democrat Mircea Geoana candideaza pentru acest post "in mintea unora din PSD". La intrebarea moderatorului, "Si in mintea dumneavoastra?", Basescu a raspuns: "Nu".
Intrebat despre Theodor Stolojan, cel de-al treilea candidat anuntat de partide pentru functia de premier, Basescu a spus ca acesta nu a fost implicat intr-o campanie care sa-l faca sa nu aiba incredere in el in 2007 si ca a fost intr-o "pozitie de sustinere". "Dar asta nu inseamna ca Stolojan e singura solutie", a continuat el.
Basescu a mentionat ca ceilalti doi candidati la acest post nu indeplinesc criteriul increderii presedintelui.
Moderatorul a intrebat daca s-a nascut in Romania acela care sa fie prim-ministru si care sa guverneze fara sa abuzeze de ordonante de guvern, Basescu raspunzand: "Da, eu il stiu".
Traian Basescu a mai spus ca, potrivit Constitutiei, presedintele este cel care are decizia in legatura cu desemnarea dupa alegeri a premierului, iar acesta din urma este cel care negociaza majoritatea cu partidele. El a mentionat ca, potrivit Constitutiei, daca Legislativul nu valideaza de doua ori la rand Cabinetul, atunci presedintele poate dizolva Parlamentul. "Obiectivul meu este sa desemnez, sa propun Parlamentului un premier in care sa am incredere si care, la randu-i, sa poata constitui, pin negociere cu partidele, o majoritate solida", a afirmat Basescu. "Constitutia il face intangibil pe presedinte. Mama legilor ne mai spune ca, in situatia in care Parlamentul rateaza de doua ori investirea Guvernului, presedintele dizolva Parlamentul", a mentionat seful statului.
In opinia sa, Constitutia il aseaza pe presedinte intr-o pozitie "extrem de puternica" in legatura cu aceasta tema. "Sunt momente in viata politica in care Guvernul e controlat de Parlament, sunt momente cand presedintele controleaza un alt segment, spre exemplu armata, sunt zone in care Parlamentul decide si presedintele este obligat sa valideze ce a decis Parlamentul si sunt zone ale Constitutiei in care presedintele decide si Parlamentul trebuie sa tina cont de ce a decis presedintele, daca nu, presedintele il dizolva", a mai spus Basescu.