CorectNews: Ajunge securea la gatul lui Boc? (Autor: Sorin Rosca Stanescu)
Eu unul ma indoiesc. Probele invocate de Parchet impotriva primarului PDL de Cluj, Sorin Apostu, devin din ce in ce mai numeroase. Daca ele sunt reale, daca ele vor fi confirmate in instanta, atunci rezulta ca cel mai important reprezentant local al partidului de guvernamant, la lansarea caruia au contribuit decisiv atat Presedintele Traian Basescu, cat si premierul Emil Boc, care este totodata si presedintele PDL, s-a aflat in epicentrul unui nod al coruptiei institutionalizate. Pentru ca numai astfel este posibil ca toate afacerile din orasul Cluj sa suporte taxe de protectie.
Ce inteleg prin coruptie institutionalizata? La devalizarea banului public, precum si la devalizarea societatilor comerciale, participa, in mod nemijlocit, un lider politic care este si sef al administratiei locale. Respectiv primarul. Acesta are complici. Dar in Cluj exista SRI, exista Doi si-un sfert, exista politie, exista procurori DNA. Si cu toate acestea, morisca functioneaza de ani de zile. Ceea ce nu ne poate conduce la o alta concluzie decat la aceea ca, cel putin un timp, activitatile ilegale ale lui Sorin Apostu au fost cunoscute dar protejate de institutile abilitate ale statului. Se va descoperi desigur ca unii dintre reprezentantii acestora au fost complici. Asta daca se va merge pana la capat.
Si daca se va merge pana la capat, firele vor conduce la Emil Boc. Premierul Romaniei, si presedintele PDL, poate ca nu este un personaj corupt in sensul clasic al cuvantului. Poate ca nu a luat mita sub forma de bani sau alte foloase materiale, pentru a-l ajuta pe Apostu, pentru a-l proteja politic si pentru a-i indeplini diversele solicitari facute in favoarea unor firme. Dar, in mod cert, premierul Emil Boc a tras din asemenea activitati foloase politice. Pentru ca si-a intarit, intr-un mod ilegal, clientela de partid. A scos bani din rezerva de stat si i-a dirijat catre persoane din anturajul corupt al primarului Sorin Apostu. In paranteza fie spus, daca vorbim despre rezervele de stat, a iesit la iveala ca acestea au fost impartite intr-o proportie de 8 la 1 in favoarea primariilor coalitiei si in defavoarea primariilor opozitiei. Ceea ce, in sine, reprezinta un fapt deosebit de grav.
Undeva, gasca de la Cluj, din care in definitiv face parte si Daniel Morar si purtatoarea de cuvant a primului ministru si multi altii, s-a fisurat iar apoi s-a spart in doua grupuri rivale. Asa se intampla cand, in jurul marelui ciolan, haita creste si ea exponential. Din lupta celor doua fractiuni au rezultat mai intai monitorizarile si apoi arestarile.
Nu cred ca se va merge prea departe, pentru ca, daca va fi atins capatul firului, atunci ambele haite rivale din Cluj vor avea de suferit. Iar Emil Boc nu ar avea cum sa iasa cu fata curata. Dimpotriva.
Securea nu va ajunge la gatul lui Boc. Din ratiuni politice contrare de multe ori ratiunilor Justitiei, presedintele - jucator o va opri la timp.