Traian Basescu nu va lasa lucrurile sa evolueze negativ si este pregatit sa intervina in cazul unui derapaj major al Aliantei D.A. PNL-PD. El considera ca Guvernul Tariceanu nu se confrunta cu o criza, fiind vorba mai mult de „o bazaiala publica“.
Presedintele Traian Basescu s-a intalnit ieri, la Cotroceni, cu reprezentantii Asociatiei Corespondentilor de Presa Straina. Potrivit BBC, el a declarat ca nu i-a cerut premierului Tariceanu sa demisioneze si ca PNL luase aceasta decizie. „S-a cerut partidelor sa declanseze procedurile pentru alegeri anticipate, dupa care s-a anulat totul printr-o decizie individuala a primului-ministru“, a spus presedintele.
El a negat ca Guvernul s-ar confrunta cu o criza, considerand ca ar fi vorba mai curand „de o bazaiala publica ce da impresia unei crize“, dar a admis ca unele lucruri sunt in neregula.
Potrivit lui Traian Basescu, marele pericol al actualei guvernari ar fi un compromis cu PSD, care ar impiedica liberalizarea economiei si ingradirea coruptiei.
„Ma intereseaza in mod fundamental functionarea Aliantei D.A.“, a spus Traian Basescu, adaugand ca multi dintre liderii PNL cauta solutii la probleme interne in afara partidului. „Ar trebui sa se aseze la un loc si sa le rezolve“, a mai afirmat presedintele.
ßeful statului le-a mai declarat corespondentilor presei straine ca nu va lasa lucrurile sa evolueze negativ. „Daca Alianta se indreapta spre un derapaj major, care duce spre criza, voi interveni. La fel, daca disputa din PNL aluneca spre o criza a Aliantiei, voi interveni“, a spus Traian Basescu.
Presedintele a afirmat ca nu a intervenit pana acum in nici un fel in deciziile politice din ultima perioada si ca nu exista o criza politica reala in desfasurare. „Daca as fi intervenit pana acum, situatia ar fi fost transata intr-un fel sau altul“, a spus Basescu. Chiar daca de la inceputul mandatului a fost partizanul organizarii de noi alegeri, Basescu sustine ca nu a intervenit nici cand premierul Calin Popescu-Tariceanu a anuntat ca vrea sa demisioneze si nici atunci cand acesta a renuntat la demisie.
Presedintele a dezmintit ipotezele avansate de unii analisti politici, conform carora s-ar fi amestecat in PNL, generand framantarile din ultimele perioada. Mai mult chiar, el spune ca a discutat cu democratii, nemultumiti de decizia lui Tariceanu de a renunta la demisie si la anticipate, indemnandu-i sa nu „strice echilibrul din Alianta PNL-PD“.
Intrebat despre performantele actualului Guvern, Basescu a spus ca „este destul de multumit“, chiar daca exista unele intarzieri in calendarul de aderare la Uniunea Europeana, subliniind ca acesta este in mare respectat.
„In plus, actualul Guvern a facut fata in ultimele sase luni la trei crize majore: inundatiile din Banat, criza ostaticilor din Irak si inundatiile din Moldova, recurgand doar la mijloacele pe care le avea la indemana“, a mai spus Basescu.