Presedintele Traian Basescu a declarat ieri ca exista trusturi de presa care vor "sa decida politici si sa decida asupra politicienilor", nominalizand Realitatea-Catavencu si Antena 3, si ca sunt oameni politici, inclusiv din guvern, care isi cumpara linistea dand bani presei.
"Retineti ce va spun. Sunt ziaristi care iau bani de la oameni politici. Sunt ziaristi care in campanii spun: 'Am o firma de publicitate, dam banii de publicitate la ziar, prin firma asta...'. Sunt si ziaristi care, chipurile, sunt consultantii unui om politic si au si emisiuni la televizor si pe urma il aduc in emisiune - chiar la televiziunea publica, uneori - si spun: 'Domnule X, sa facem o emisiune de politica externa', iar el (ziaristul - n.r.) este consultantul domnului, deci isi duce lipsa de fairplay atat de departe incat il aduce si in emisiunile lui, fiind consultant. Pai, pentru asta este platit de fapt, sa-l duca la postul de televiziune, ca este public, ca e al unui mogul, sa-l duca acolo, sa-i faca emisiuni", a detaliat Basescu la postul public de radio Radio Romania Actualitati (RRA).

"Sunt oameni care isi platesc linistea"

Intrebat cine sunt ziaristii care iau bani de la politicieni, Traian Basescu a raspuns ca nu va da nume. "Uite, v-as da un criteriu de selectie. Sunt unii care au responsabilitati, fie in guvern, fie in viata politica, si nu o sa-i prea vedeti criticati. Este un semnal la care sa va intrebati, de multe ori, oare de ce nu se spune nimic de ministerul ala? Sa stiti ca sunt oameni care isi platesc linistea", a adaugat seful statului.
"Acesta pare a fi un soi de perioada prin care si politicienii, si jurnalistii trebuie sa treaca. Este un purgatoriu la care ii obliga tranzitia asta de la presa cu adevarat libera la presa care a fost lasata libera, dar nu vrea ea sa fie libera, ci ii plac banii de la oamenii politici. Sau mai este alt lucru mai periculos decat acesta si acest lucru mai periculos este atunci cand, netransparent, trusturi de presa vor sa decida politici si sa decida asupra politicienilor", a spus Traian Basescu.
"O sa incep cu trustul domnului Vantu, care, spre exemplu, pentru a amesteca sau a da impresia ca fiica mea a fost beneficiara unor bani publici in campanie, timp de 30 de zile, de dimineata pana seara, dadea imagini cu Monica Ridzi si cu fiica mea, la concertul formatiei Voltaj", a declarat Basescu la RRA.
Presedintele a spus ca nu se va amesteca in presa, dar nici nu va inceta sa reactioneze, sustinand ca vrea sa fie tratat "decent". "Sa spuna transparent. Uite, daca anumiti ziaristi ar spune: 'Eu sunt in solda lui X, misiunea mea este sa il denigrez pe presedintele in functie. Sunt angajat la asta'. Ar fi corect. Sau Sorin Ovidiu Vantu, care a iesit si a spus ca e proprietarul trustului Realitatea-Catavencu, sa vina si sa spuna: 'Obiectivul acestui trust este decredibilizarea presedintelui Romaniei'. Punct. Deci, cred ca asa ar fi corect", a incheiat seful statului.