Desi nu a mai facut aceleasi declaratii incendiare ca in interviul de saptamana trecuta din “Adevarul“, presedintele Traian Basescu a trasat, intr-un prim interviu televizat, noua linie in interiorul serviciilor de informatii, sugerand ca acestea ar trebui conduse de profesionisti tineri.
Presedintele Traian Basescu a declarat luni seara, intr-o emisiune televizata, ca nu este adeptul plasarii politicienilor in fruntea serviciilor de informatii, deoarece exista riscul ca serviciile sa nu raspunda cu necesarul de subordonare catre varful institutiei. “Trebuie sa terminam cu povestea asta, pentru ca parte din sefii de servicii de informatii au plutit peste aceste servicii“, a afirmat Basescu. Presedintele a mai declarat ca, in acest moment, este extrem de important ca unul din sefii serviciilor secrete sa fie mentinut in functie. El a adaugat ca nu este nici un secret ca pana acum toate puterile care au venit au schimbat tot - de la sefii de servicii secrete pana la directorii de banci, daca acestea nu au fost privatizate. “A trecut vremea ca sefii de servicii secrete sa fie schimbati ca directorii de intreprinderi“, a declarat Basescu. In opinia sefului statului, la conducerea unui serviciu de informatii trebuie sa se afle “un om extrem de puternic, ofiter tanar“. El a precizat ca l-a rugat pe directorul SRI, Radu Timofte, sa gaseasca un ofiter tanar, promovat dupa Revolutie, care ar putea, “deocamdata“, sa fie prim-adjunctul directorului SRI.

Arhiva SRI, transferata cu cladire cu tot

Arhiva SRI trebuie transferata, cu tot cu cladire, catre CNSAS si trebuie deschise toate dosarele fostei Securitati, mai putin cele care sunt active ca secrete de stat, a spus presedintele Basescu. Potrivit presedintelui, legea este “stramba si limiteaza vointa SRI de a fi transparent“. Arhiva SRI trebuie transferata CNSAS, a afirmat presedintele, iar accesul in arhiva trebuie facut intotdeauna de un ofiter SRI si un reprezentant CNSAS, care vor judeca daca e vorba de interes national inca activ sau daca dosarul poate fi facut public.
Traian Basescu a mai declarat ca nu este santajabil din punct de vedere al vreunui dosar, ca nu a cerut, la intalnirea avuta in urma cu doua saptamani la SRI, nici un dosar si ca nu va folosi informatiile serviciilor secrete in lupta politica. “Multi ar fi avut curiozitatea ca primul lucru pe care sa-l faca atunci cand se intalnesc cu directorul SRI sa-i spuna vreau dosarul x, y si z. N-am facut-o si nu o voi face pentru ca ma respect. Cand se vor deschide dosarele, sa fie deschise toate. Nu voi utiliza dosare ale SRI in lupta politica, voi utiliza in schimb informatia serviciilor de informatii in mod deosebit pe demnitari corupti“, a spus Traian Basescu.
Acesta a precizat ca in Strategia de securitate nationala coruptia va fi introdusa ca amenintare la adresa sigurantei nationale, subiect care va fi discutat la prima sedinta a CSAT pe care o va prezida in februarie. Basescu a mentionat ca a cerut SRI si SIE sa-si axeze o parte din activitate pentru depistarea coruptilor la nivel inalt.

Adevarul despre revolutie

Presedintele va cere sa se spuna si “adevarul despre revolutie“ si va “impinge“ lucrurile in acest sens, atat cat ii permit atributiile constitutionale. Precizand ca el a vazut revolutia la televizor, Traian Basescu a declarat: “Acum, am o obligatie de presedinte sa clarific ce s-a intamplat la revolutie“. El si-a exprimat speranta ca rezultatele se vor vedea inainte de 2009, cand el isi va incheia mandatul. Seful statului a apreciat ca este “inadmisibil“ ca un popor sa nu stie ce s-a intamplat atunci, de ce au murit 1.300 de oameni, sa stie ca poti sa ucizi si nu se intampla nimic.
“N-o sa judec in locul judecatorilor, n-o sa acuz in locul procurorilor, dar o sa cer sa se spuna adevarul despre revolutie“, a afirmat Basescu.

Coruptia incearca sa intre in Guvern

Seful statului a aflat ca se fac presiuni extraordinare din partea coruptilor la nivel inalt ca acestia sa-si gaseasca prieteni in actualul Guvern sau chiar sa-si impuna secretari de stat. El spune ca l-a informat pe primul-ministru Tariceanu despre acest lucru. “Ei vor sa-si deschida usi, sa aiba acces catre ministrii importanti din actualul Guvern. Este o batalie extraordinara sa incerce sa-si promoveze printr-un canal sau altul secretari de stat - pentru ca la guvern au fost surprinsi, s-a lucrat rapid, a fost un Guvern putin evaluat ca nominalizari si foarte multe grupari care erau obisnuite sa aiba un canal de comunicare direct cu Guvernul au ramas surprinse“, a dezvaluit presedintele. In context, Traian Basescu s-a referit la marii datornici SNTR, RAFO, Petromidia, care trebuie sa aiba toate acelasi regim.

Presedintele s-a saturat de mafia din MAI

Atitudinea extrem de critica manifestata de seful statului cu privire la rezultatele si atitudinea cadrelor MAI, manifestata inca de la investirea sa in functie, a cunoscut apogeul ieri in fata tuturor cadrelor de conducere ale institutiei.
Iritat de discursul interminabil al secretarului de stat Zaharia Toma, care a anuntat, ca de altfel la fiecare bilant al MAI, scaderea criminalitatii cu peste 10 la suta si lichidarea unor clanuri tiganesti, presedintele a sters cu buretele, dintr-o singura remarca, intreg volumul de realizari pe care Zaharia s-a obosit sa le enumere mai bine de 25 de minute. “Fac o observatie acida. Am aflat ca numarul de cazuri s-a redus cu 12 la suta. Pai, daca luam rapoartele MAI pentru ultimii 10 ani, o sa vedem ca infractionalitatea a scazut cu vreo 150 la suta“, a remarcat Traian Basescu.
Fostul primar al Bucurestiului a spus verde-n fata ca traficantii de stupefiante de la coltul strazii si bordelurile din cartierele rau-famate sunt elemente bine cunoscute oamenilor legii, care le tolereaza si le sustin activitatea. “Daca nu stiti unde sunt, eu va iau de mana si va arat unde sunt cuiburile de prostituate“, a spus Traian Basescu.

Lichidarea “nasilor“ mafioti din sport

Daca Basescu a anuntat ca schimbarile la varful MAI vor avea loc in scurta vreme, sefii politiilor locale au primit un termen de gratie de sase luni. “Vor avea sase luni: ori isi fac treaba, ori trecem la generatia de ofiteri tineri. Ii trimitem la agricultura, oriunde“, a mai anutat presedintele.
Seful statului a fost completat de premierul Calin Popescu-Tariceanu, care a adaugat ca este imperios necesar ca autoritatile sa distruga si mafia din sport. “Sa se termine cu scandalurile legate de droguri in sport“, a spus primul-ministru, care a explicat ca oamenii de sport sunt formatori pentru noua generatie. Afirmatiile lui Tariceanu vin in contextul in care vocile care anunta debarcarea lui Mircea Sandu, seful Federatiei Romane de Fotbal, se fac din ce in ce mai clar auzite.