Presedintele Traian Basescu a declarat vineri la postul public de radio ca uninominalul adoptat de Parlament este "o jumatate de pas inainte, nu un pas" si ca problema fundamentala a legii este ca este constitutionala, seful statului spunand ca este de parere ca magistratii Curtii Constitutionale nu vor avea obiectii. "E e o jumatate de pas, nu un pas, dar e un progres", a sintetizat seful statului parerea sa despre uninominalul adoptat de Parlament marti. "Problema fundamentala a acestei legi este ca este constitutionala", a mai sustinut el.
Presedintele si-a argumentat afirmatia prin aceea ca vorbeste in calitate de politician care "chiar mandatul si l-a mentinut avand mare grija pentru Constitutie", care are legea fundamentala "in buzunar si pe birou" si care "nu misca in afara Constitutiei". "Pana cand magistratii se vor pronunta, (...) va pot spune ca aceasta lege este constitutionala. Eu cred ca la CCR legea va trece", a afirmat seful statului. El a mai apreciat ca "forma in care a trecut legea este una hibrida intre votul de lista si cea radicala" propusa la referendum. "Romanii daca ar fi venit la vot azi aveau vot uninominal in doua tururi", a mai remarcat el, adaugand ca "este o jumatate de pas de la votul de lista", "un progres". "Imi e binecunoscut naravul de a merge pe solutia maximala, care cred eu ar fi fost buna pentru Romania", a adaugat el.
In opinia presedintelui, deficienta majora o constituie "jocul redistribuirii" care ar permite ca un candidat care este pe primul loc intr- un colegiu cu de pilda 42%, nu va intra in Parlament, in timp ce "unul cu opt procente" va ajunge parlamentar "pentru ca se cumuleaza numarul de voturi in contul fiecarui partid". "Romanii vor fi nemultumiti ca parte din cei ce sunt pe locul intai nu vor intra in Parlament", a precizat el. Marele castig, in opinia lui Basescu, va fi ca parlamentarul va fi "perfect identificat cu colegiul in care a fost desemnat", alegatorii il vor putea monitoriza, iar un deputat sau senator ales in acest fel va veni foarte des in circumscriptii.