Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca solutiile date de Curtea Constitutionala au fost intotdeauna corecte si atunci cand el a castigat in fata institutiei dar si cand a pierdut.
Seful statului a participat la manifestarea prilejuita de aniversarea a 17 ani de la referendumul din 8 decembrie 199, cand poporul roman a aprobat prin referendum prima Constitutie de dupa Revolutie.
Aniversarea Zilei Constitutiei a avut loc la Palatul Parlamentului, la eveniment participand judecatorii Curtii Constitutionale in frunte cu presedintele Ioan Vida, procurorul general Codruta Kovesi si presedintele Curtii de Conturi Nicolae Vacaroiu.
Seful statului le-a spus celor prezenti ca a fost si va continua sa fie un aparator al statului de drept, ca va veghea la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor statului si ca nu va ezita sa apeleze la Curtea Constitutionala ori de cate ori va fi nevoie.
Basescu le-a urat judecatorilor Curtii Constitutionale la multi ani cu ocazia Zilei Constitutiei. "Din punctul meu de vedere, am apreciat ca solutiile date de Curtea Constitutionala sunt intotdeauna corecte si au respectat spiritul legii si atunci cand am castigat si atunci cand am pierdut la Curtea Constitutionala. Cand am pierdut, am invatat ce am de facut mai departe", a adaugat seful statului.
Potrivit presedintelui, revizuirea Constitutiei Romaniei in anul 2003 a fost un pas firesc dar care nu trebuie vazut ca izolat sau dificil de efectuat in perioada urmatoare.
El a afirmat ca, pentru o revizuire a Constitutiei, este nevoie de o negociere intre partide referitoare la temele de modificare, de o dezbatere cu reprezentantii mediului academic, neangajati politic, dar buni cunoscatori ai regimurilor constitutionale, apoi de o dezbatere la nivelul societatii civile si a formatorilor de opinie iar in final de o dezbatere la nivelul opiniei publice.
Presedintele a adaugat ca de Ziua Constitutiei doreste ca cei nou alesi in Parlament sa respecte Constitutia si ordinea de drept, sa dea legi in acord cu legea fundamentala si "sa invete din greselile precursorilor lor".
Seful statului si-a exprimat convingerea ca judecatorii Curtii Constitutionale vor veghea la fel ca si pana acum la integritatea Constitutiei si la echilibrul puterilor in stat.
In incheiere, Basescu i-a asigurat pe membrii Curtii Constitutionale de intreaga sa sustinere in efortul de modernizare a statului roman.