Data de 1 ianuarie 2007 pentru integrarea europeana a Romaniei si Bulgariei este considerata un obiectiv comun atat al celor doua state, cat si al UE, conditia fiind ca procesul de reforma sa continue, iar angajamentele sa fie respectate, au declarat presedintele Basescu si premierul Tariceanu. Ei au participat joi si vineri la lucrarile de vara ale Consiliului European si au prezentat la finalul reuniunii concluziile stipulate in Rezolutia Consiliului.
Documentul adoptat de catre membrii Consiliului European contine formulari care - potrivit celor doi oficiali - indica obiectivul comun al celor doua tari candidate si al Uniunii pentru integrarea la termen in UE, cu conditia evocata si pana in prezent ca eforturile de indeplinire a angajamentelor asumate in negocierile de aderare sa fie continuate.
Rezolutia precizeaza foarte clar faptul ca sefii de state sau de guverne din statele membre UE considera ca procesul de "inchidere" a celui de-al cincilea val pentru extinderea Uniunii va fi finalizat la termen, au apreciat presedintele si premierul.
"La nivelul sefilor de stat sau de guverne, nu se mai vorbeste despre o Europa cu 25 de tari, ci despre 27 de state membre, incluzand Romania si Bulgaria", a spus Basescu.
"Ne declaram multumiti de discutiile si concluziile Consiliului European. Problema-cheie pe care trebuie sa o rezolvam acum este cresterea capacitatii de absorbtie a fondurilor europene, domeniu in care este nevoie de o descentralizare a deciziei, si nu doar de implicarea Guvernului", a spus Tariceanu. (A.M.)