Mai multe publicatii centrale au relatat in editiile de sambata ca presedintele Basescu ar urma sa propuna in cadrul consultarilor cu partidele politice de maine un guvern de uniune nationala sau unul de tehnocrati, variatiunile acestui scenariu incluzand PSD la guvernare alaturi de PNL, fie cooptarea PSD, alaturi de partidele existente deja, si eliminarea PNL.
Premierul Calin Popescu Tariceanu crede ca seful statului ar continua linia inceputa prin numirile la SRI si Avocatul Poporului daca va propune la consultarile de la Palatul Cotroceni varianta unui executiv de uniune nationala.
"Presedintele nu ar face decat sa continue ceea ce a inceput cu PSD, si anume numirile la SRI si la Avocatul Poporului. Cand provin din acelasi partid, sigur ca la un moment dat ajung sa se si inteleaga", a declarat premierul Tariceanu. Conform ziarelor Ziua sau Cotidianul, PSD asteapta maine de la seful statului sa i se propuna chiar postul de prim-ministru in guvern, insa majoritatea liderilor social-democrati analizeaza cu prudenta acest scenariu, de teama ca PSD sa nu devina un simplu pion de sacrificat in razboiul lui Traian Basescu cu Tariceanu si PNL. Surse citate de ambele publicatii mai sustin ca alta varianta pe care ar avea-o seful statului ar fi sa ofere portofoliul lui Tariceanu actualului guvernator al BNR, Mugur Isarescu, care a mai condus si in ultimele luni ale CDR un guvern.
Dincolo de aceste scenarii provenite mai ales din zona PSD, unii lideri politici si-au asumat public o serie de declaratii care fac aceste ipoteze demne de luat in seama. De exemplu, Mircea Geoana a declarat vineri la Craiova ca PSD va reveni in curand la guvernare, iar in ultima vreme, in partid, procedurile de suspendare a presedintelui au fost inlocuite ca preocupari cu un febril proces legislativ. Liderii PSD mizeaza ca prin anumite metode vor ajunge sa-si treaca in parlament proiectele.
Guvern PNL sustinut de PSD
Seful statului a declarat vineri ca nu este incorect un guvern monocolor al PNL sustinut de PSD, dar a insistat ca aceasta sustinere sa devina publica. Traian Basescu a spus ca atata timp cat este constitutional, PNL poate cauta sustinere parlamentara chiar si la PSD. Totodata, la Luxemburg, Basescu a recunoscut inexistenta majoritatii parlamentare si a aratat ca va trebui rezolvata aceasta problema cat mai curand.
In PNL, asa-numita aripa dura ar dori scoaterea PD de la guvernare, in timp ce alti lideri sunt constienti de pericolul asocierii cu Mircea Geoana. PD simte si el iminenta rupturii de PNL, chiar daca unii lideri nu exclud varianta unei impacari cu PNL. Deocamdata, democratii spun ca nu vor sa colaboreze cu PSD nici in cadrul unui guvern de uniune nationala, si cu atat mai putin cu PC.
"Daca este nevoie, facem anticipate in toamna"
Liderul PSD, Mircea Geoana, i-a oferit premierului Tariceanu mai multe solutii de guvern. In opinia lui Geoana, o prima solutie ar fi un guvern minoritar "care sa nu aiba in compozitie Alianta D.A. PNL-PD", iar daca aceasta varianta nu ar avea girul legislativului, atunci s-ar putea apela la un executiv format din tehnocrati sau unul de uniune nationala. "Nu putem astepta oricat dupa Tariceanu", a completat Geoana intr-o conferinta de presa sustinuta vineri la Craiova, dar a adaugat ca, in democratie, "anticipatele sunt ultima solutie".
Mircea Geoana a abordat, in context, si problema motiunii de cenzura, aratand ca ea nu reprezinta "o amenintare", ci "o solutie". "Nu este o amenintare. Este o solutie pe care o putem aplica daca nu reusim sa rezolvam criza politica printr-o relatie directa cu actualul premier. Mergem pana la anticipate, dar acestea ar trebui evitate pe cat posibil. Oricum, daca este nevoie, facem si anticipate in toamna", a declarat Geoana. Totodata, liderul PSD a mai afirmat ca este nevoie de o guvernare stabila in urmatorii doi ani intrucat, in opinia sa, "vom avea alegeri pentru Parlamentul Romaniei abia in primavara anului 2009".