Presedintele Traian Basescu o sprijina total pe ministrul Justitiei Monica Macovei in actiunea de reformare a Justitiei si a avertizat ieri ca politicul nu va permite o justitie independenta in coruptie si ineficienta.

Dupa trei luni de la preluarea mandatului, presedintele Traian Basescu a prezidat pentru prima oara o sedinta de Guvern. El a participat ieri la adoptarea hotararilor Executivului legate de lupta impotriva coruptiei. Este vorba de Hotararea de Guvern (HG) privind Strategia Anticoruptie pentru perioada 2005- 2007 si de Planul de actiune pentru implementarea acesteia, de HG privind Strategia de reforma a sistemului judiciar pentru perioada 2005-2007 si de Planul de actiune pentru implementarea ei si HG privind infiintarea Consiliului Interministerial de coordonare a aplicarii celor doua strategii.
Actele normative adoptate ieri de Guvern au avut sustinerea totala a presedintelui Basescu, avand in vedere decizia CSAT de a trata coruptia la nivel inalt ca o amenintare la siguranta nationala. El i-a multumit ministrului Justitiei, Monica Macovei, pentru efortul depus la elaborarea celor doua strategii. “Pentru ca am observat reactii absolut nejustificate ale unor structuri din Justitie cu privire la vointa manifestata de ministrul Justitiei de a reforma sistemul, vreau sa spun public ca ministrul Justitiei se bucura de tot sprijinul meu in efortul pe care-l face in reformarea unui sistem al Justitiei care are procentaj ridicat de ineficienta, incorectitudine si - de ce sa ne ferim de termenul corect - de coruptie“, a spus Basescu.
El considera ca aceste reactii “vor sa intimideze si sa blocheze“ si a anuntat ca politicul nu va face nici un pas inapoi in lupta pentru curatarea sistemului Justitiei romane. “Din acest motiv, nimeni nu va fi intimidat de conferinte de presa, de pozitii care povestesc despre asa-zisa dorita si democratica independenta a Justitiei. Nu vom permite o justitie independenta in coruptie si ineficienta“, a mai spus Basescu.

Sanctiuni pentru intarzieri

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a amintit si el de atacurile la adresa ministrului Monica Macovei. “Ministrul Justitiei a fost supus, in ultima vreme, la atacuri injuste si imi dau seama ca actiunile sale deranjeaza foarte mult, deoarece distruge caracatita care a pus stapanire pe societatea romaneasca si pe sistemul judiciar. Daca aceste masuri ar fi fost adoptate mai repede, nu am fi avut clauza de salvgardare, nu s-ar fi permis generalizarea coruptiei si nu ar fi existat o perceptie umilitoare si rusinoasa pentru Romania“, a declarat Tariceanu.
Legat de punerea in practica a actelor normative adoptate, Tariceanu a avertizat ca persoanele responsabile care vor inregistra intarzieri in aplicarea masurilor de combatere a coruptiei si de reforma a justitiei vor suferi consecintele legale.