Presedintele Traian Basescu (34,8%) si liderul PSD Mircea Geoana (17,7%) sunt considerati cei mai potriviti lideri pentru a conduce Romania dupa integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, releva un sondaj omnibus realizat de Data Media.
Cei doi sunt urmati de Theodor Stolojan (14,1%) si Calin Popescu-Tariceanu (11,7%). La intrebarea "Care credeti ca este partidul cu oamenii cei mai capabili sa reprezinte Romania in Parlamentul European?", 30,7% au indicat PSD, 25,8% PNL, 19,3% PD, 10% PRM, 6,3% Partidul Noua Generatie, 4% UDMR si 1,3% PC. Intrebarea nu reflecta intentia de vot, ci perceptia populatiei asupra competentelor asociate fiecarui partid in ceea ce priveste exercitarea atributilor in Parlamentul European.
La intrebarea "Cine credeti ca ar trebui sa conduca PSD in urmatorii 4 ani?" 33,6% dintre respondenti l-au indicat pe Mircea Geoana, 16,6% pe Sorin Oprescu, 11,2% pe Victor Ponta, 10,4% pe Ion Iliescu si 7,8% pe Adrian Nastase.
Conform sondajului, 92,2% din populatie considera ca dupa aderarea la Uniunea Europeana Romania va avea nevoie de lideri politici care se pricep nu doar la politica interna, ci si la politica europeana.
De asemenea, 60,5% din respondenti considera ca dupa aderarea la Uniunea Europeana viata romanilor va fi influentata mai mult de deciziile de la Bruxelles decat de cele de la Bucuresti.
Sondajul omnibus a fost realizat in perioada 27 noiembrie - 1 decembrie prin interviuri fata in fata pe un esantion de 1.200 de persoane in varsta de peste 18 ani si are o marja de eroare +/- 2,74%. (C.A.)