Presedintele Traian Basescu a dat dispozitie ca efectivele Ministerului Administratiei si Internelor sa nu mai participe la asigurarea protectiei sale. Decizia a fost luata in contextul participarii unor angajati ai Ministerului Administratiei si Internelor la un mars ilegal la Cotroceni. "Ceea ce domniile lor au facut nu s-a incadrat nicicum in obligatiile pe care le au zi de zi. Au incalcat legea purtand uniformele care poarta simbolurile statului roman. Cel mai grav lucru dintre ilegalitatile comise de politisti a fost ca au subminat autoritatea statului roman. Am dat dispozitie SPP-ului sa nu mai apeleze la serviciile Ministerului Administratiei si Internelor (MAI)", a declarat presedintele Basescu ieri, subliniind ca in calitate de presedinte nu poate asocia Administratia Prezidentiala cu salariatii dintr-o institutie a statului care incalca legea. "Palatul Cotroceni nu este al meu. Eu sunt un vremelnic chirias. Palatul Cotroceni, ca si Politia, si Jandarmeria, este un simbol al statului roman", a subliniat presedintele Traian Basescu. In acest context, Traian Basescu a declarat ca "este problema guvernului de a rezolva imediat problemele de disciplina" a angajatilor MAI.
Ieri dimineata a renuntat la escorta politistilor si premierul Emil Boc.

Protestul politistilor si primejdia disolutiei autoritatii

Protestul virulent de vinerea trecuta al politistilor, alaturi de alti sindicalisti, si tacit cel al jandarmilor au creat cel mai periculos precedent de dupa ’89, mai ales prin faptul ca nu s-a realizat o distinctie intre institutiile statului. Potrivit statutului politistului, inca de la concursul de admitere in institutiile de invatamant ale Ministerului Administratiei si Internelor, cel care accede pentru acest serviciu public trebuie "sa aiba un comportament corespunzator cerintelor de conduita admise si practicate in societate". Vineri, insa politistii au uitat de aceste prevederi. Aruncarea caschetelor de catre politisti si de ceilalti reprezentanti ai autoritatii statului in curtea Palatului Cotroceni constituie infractiune, care se pedepseste cu inchisoare de la sase luni la trei ani, potrivit Codului Penal. Desi politistii participanti au anuntat ca sunt in timpul lor liber si ca nu au armele din dosare la ei, la brauri au putut fi vazute tocuri ale armelor. Mai mult, ministrul Internelor, Vasile Blaga, a denuntat ca cinci participanti, posibil identificabili, au avut arme la ei, iar ministerul face demersuri catre Parchet.
Miile de manifestanti, inarmati sau nu, au parut de neoprit de Jandarmerie, protestatarii vrand "doar" sa vorbeasca cu Traian Basescu.
Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Capitalei, Marius Militaru, afirma ca jandarmii, in numar de aproximativ 300, cu posibilitatea suplimentarii fortelor, nu vor actiona represiv fata de colegii lor din politie si din sistemul penitenciar, desi acestia nu au autorizatie de mars. "Am luat masuri de ordine publica si le vom asigura protectia atat lor, cat si cetatenilor bucuresteni. Vom ramane cu ei pe parcursul protestului", explica vinerea trecuta Marius Militaru.

Opozitia sare in sprijinul politistilor

Liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ca le va cere colegilor parlamentari sa solicite audierea ministrului Vasile Blaga si a sefului SPP, pentru a vedea daca ceea ce a decis presedintele Traian Basescu este legal. Antonescu a apreciat drept "iresponsabila" din punct de vedere politic decizia sefului statului de a renunta la serviciile MAI. "Decizia presedintelui Romaniei, Traian Basescu, de a renunta la serviciile pe care prin lege Politia Rutiera si Jandarmeria trebuie sa le presteze pentru protectia persoanei si institutiei prezidentiale este una iresponsabila din punct de vedere politic. Faptul ca, la cateva ore, aceasta decizie e urmata de o decizie similara a primului ministru agraveaza situatia", a sustinut Crin Antonescu.






La randul sau, presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat ca decizia presedintelui Basescu reprezinta inca un gest al razboiului pe care acesta il duce impotriva populatiei. "Dupa medici, dupa profesori si pensionari, urmeaza inca o categorie socio-profesionala cu care Traian Basescu este in razboi, politistii", a adaugat acesta.