Jurnalul National: Basescu reincepe lupta cu Parlamentul: "Tara a facut ce a trebuit in conditii de criza, dar ne impiedicam de interesele a 471 de parlamentari"
Presedintele Traian Basescu a avertizat, azi, intr-o declaratie de presa, ca raportul Mecanismului de Cooperare si Verificare, pe care Comisia Europeana il va prezenta, anul viitor, va fi "dezastruos", invinuind refuzul Parlamentului de a permite urmarirea penala a fostilor ministri Laszlo Borbely si Victor Paul Dobre.

Iata mai jos declaratiile presedintelui:

"Vreau sa fiu foarte clar pentru toti ca nu este treaba mea batalia politica. Vreau sa stiti ca ceea ce am de spus astazi este in virtutea articolului 80, alineatul 2 din Constitutie, care il obliga pe presedinte sa aiba grija de buna functionare a statului. Ma simt responsabil fata de Romania si este obligatia mea sa iau o atitudine responsabila.
Din punct de vedere politic, Romania e intr-o situatie dificila. Dificila in modul in care este evaluata in familiile din care facem parte, UE si NATO. Ca urmare a evenimentelor din iulie - august, Romania este pusa sub semnul intrebarii ca stat de drept. Va reamintesc de principalele evenimente, reducerea atributiunilor Curtii Constitutionale, demiterea fara motiv a avocatului poporului, demiterea presedintelui Romaniei, incercarea de falsificare a votului la referendum si incercarea de a modifica listele electorale dupa consumarea Referendumului.
Toate acestea au facut ca Romania sa fie suspectata ca nu-si mai mentine valorile de drept. Ca semn de ingrijorare, s-a stabilit realizarea unui raport suplimentrar al Comisiei Europene (CE), raport care vizeaza institutiile statului de drept. Cel mai pregnant eveniment care i-a afectat pe romani, nu pe politicieni, a fost in septembrie s-a amanat decizia de aderare a Romaniei in Schengen.
Vreau sa intelegeti ca nu ma ingrijoreaza pierderile pentru cei 471 de parlamentari. Pierderea neintrarii in spatiul Schengen o simt romanii si economia romaneasca care e mentinuta in sistemul de controale vamale. Si cetatenii si economia au avut de pierdut foarte mult de pe urma amanarii deciziei de intrare in spatiul Schengen, decizie care fusese stabilita pentru luna septembrie.
Evenimentele din vara au dus la amanarea pe termen nelimitat a unei asemenea decizii. Sunt avantaje pe care le dobandeam daca ramaneam un stat de drept solid. Decizia Comisiei de a avea un nou raport cu privire la Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) era una care sa ne ajute, sa constate ca a fost o ratacire a romanilor, in vara. Spun ratacire, din ce motiv: a castigat vreun roman un leu din suspendarea presedintelui? Nu, toate astea au fost facute pentru politicieni.
La Senat a existat o hotarare definitiva a Inaltei Curti de Casatie si Justitie prin care s-a constatat incompatibilitatea unui senator. Care a fost reactia senatului? Prin vot a infrant decizia Inaltei Curti.
La Camera Deputatilor, pentru doi fosti ministri s-a cerut inceperea urmaririi penale. Reactia Camerei Deputatilor a fost sa nu permita acest lucru prin vot. Este acest lucru in folosul romanilor? Nu, este in folosul politicienilor si atat.
Indiferent cat de vocali sunt politicienii la televiziuni, nu vor convinge pe nimeni ca Romania si-a insusit valorile statului de drept atata timp cat prin vot, in Parlament se decide in favoarea parlamentarilor. Aceste decizii afecteaza Romania.
Agentia Nationala de Integritate (ANI) a constatat saptamana trecuta incompatibilitatea a patru demnitari. Nu au existat decat reactii de solidaritate cu cei patru demnitari. Sunt alte lucruri care nu sunt in favoarea romanilor, ci doar a politicienilor. Oriunde in lumea civilizata, cand un ministru, un parlamentar e suspectat de eventuale acte de coruptie, de lucruri in neregula, el demisioneaza. La noi politicienii se solidarizeaza unii cu altii. Asta inseamna ca nu suntem stat de drept, iar efectele le vom vedea in raportul MCV.

Sunt un om care are experienta si perceptia corecta a modului in care se judeca lucrurile la Bruxelles. Va fi un raport dezastruos. Nici macar nu s-a negociat desemnarea unui avocat al poporului, asa cum ne angajasem. S-au respins tot timpul actiunile justitiei impotriva oamenilor politici importanti. Sunt elemente care ne trimit cu multi ani inapoi.
Actuala majoritate trebuie sa se intrebe daca are aceasta responsabilitate. Astazi, pentru a doua oara, am trimis Camerei Deputatilor rugamintea sa reanalizeze problema cu cei doi ministri, am rugat Senatul sa analizeze cazul senatorului incompatibil. L-am rugat si pe premierul Victor Ponta sa analizeze cazurile celor patru demnitari incompatibili.
Stiu ca aceste lucruri nu au rezonanta la populatie sau in presa. Dar adresez o rugaminte Parlamentului, ca, inainte de a pleca, sa rezolve aceste probleme care tin de el.
Vreau sa fiu foarte clar. Am toata aprecierea pentru fostii ministri, fie ca vorbim de domnul de la Senat, sau cei doi fosti ministri care sunt si membri in Camera Deputatilor. Nu vorbim aici de rautate, dar nu poti sa impiedici procurorul sa-ti ia o declaratie intr-un caz penal deschis. Pentru oamenii cinstiti, prezenta in fata procurorului este ocazia de a-ti demonstra nevinovatia.
V-o spune un om care a fost destul de des in fata procurorilor. Este o sansa, nu o nesansa.
Cei care incearca sa puna pe seama campaniei electorale functionarea institutiilor gresesc. Nu putem spune, este campanie, domnilor procurori luati-va vacanta, domnu presedinte, taci ca deranjezi. Nu se face asa!
As mai face o remarca care va cantari greu si negativ in raportul MCV. De circa cinci luni toate institutiile statului sunt supuse unor atacuri continue, fie ca vorbim de ANI, CC, Parchetul General, structurile de securitate nationala. Toate sunt in firul paradoxal al puterii. Nici macar nu le ataca opozitia, ci puterea le ataca. Cei care cred ca asa isi vor subordona institutiile statului gresesc. Cat timp voi fi aici, nu si le vor subordona. Aceste institutii vor functiona indiferent de influenta politica.
Cu mine nu se va putea negocia infestarea lor cu infulente politice. Atacurile la institutiile statului nu fac decat sa arate ca avem o clasa politica ce nu intelege functionarea statului de drept. In ultimul an cand institutiile au functionat cu ordine de la sediile de partid a fost in 2004.
Nu voi renunta acum sa spun, de dragul fotoliului de la Cotroceni: "veniti sa negociem putin institutiile acestea". Nu, exclus. Din pacate sunt oameni din aceste institutii care au fost luati la tocat, la bucata, de anumite trusturi de presa, tocmai pentru influentarea lor. Seamana cu niste atacuri mafiote.
Fac un apel pentru curatenia campaniei electorale, sa incetam aceste atacuri. Am citit pe un raport al ActiveWatch ca sunt cel mai mediatizat politician, evident negativ. Isi asuma riscul de a ma apara, daca nu inceteaza cu aceste atacuri.
Romania este suspectata ca nu poate organiza alegeri libere din cauza fraudelor de la referendum. Vom avea rusinea de a avea observatori ai OSCE, noi, tara membra UE. Fraudele de la referendum vor trebui investigate pana la capat, pentru ca votul este fundamentul democratiei. Nivelul fraudei este urias si institutiile statului trebuie sa-si faca treaba in numele democratiei. Pentru mine nu mai au valoare rezultatele. In schimb, pentru democratia din Romania este vital ca toate suspiciunile de frauda sa fie rezolvate. Daca si acolo furam, putem spune ca nu mai avem nicio speranta.
Aratam rau din punct de vedere al statului de drept si e pacat, pentru ca aratam bine din punct de vedere economic. Una din marele probleme pentru care avem fondurile europene suspendate este conflictul de interese. Avem tot ce ne trebuie sa ne fie bine, atat cat poate fi in Romania, cu o singura conditie. Sa ne functioneze institutiile, sa fim credibili, sa punem capat conflictului de interese.
Avem probleme de credibilitate in conditiile in care tara a facut ce a trebui in conditii de criza, dar ne impiedicam in interesele a 471 de parlamentari".