Catavencii.ro: Arta si opera securistului Basescu (Autor: Doru Buscu)

Romania s-a adunat in jurul haului. De o parte si de alta, pe buza nametilor de caldura, doua triburi, care formau altadata un singur popor, se privesc chioras. Uitatura e decupata din fotografiile cu presedintele tarii, pe care unii l-ar sugruma, altii l-ar pupa in cur. In loc de nori, deasupra capetelor sta adunata furia. Ceea ce se aude nu e tunetul, ci trosnetul falcilor inclestate. Fulgerele care izvorasc din ochii multimii au putin strabism. Lumea gafae intaratata, iar rasuflarea ei aduna in aer musculite de otet. Ura si cel care a inspirat-o seamana ca doua picaturi de Chivas.
Sa intarim putin conturul personajului. In registrul cu membrii PCR Constanta care au primit aprobarea sa sprijine Securitatea, apare, la pozitia 19, Traian Basescu. Daca adaugam putina lumina, vedem ca tanarul colaborator lucra ca ofiter II la Intreprinderea de Exploatare a Flotei Maritime si, incepand cu 9 septembrie 1978, era folosit de locotenentul-major de Securitate Mihai Avramidis ca sursa in port.
Sa-i punem un pic de rosu in obraji. In registrul-jurnal cu evidenta retelei informative din judetul Constanta, colaboratorul Traian Basescu are numarul de inregistrare 17592. Suntem in 25 ianuarie 1977, iar viitorul presedinte al Romaniei are dosarul personal 3990. Dosarul e primit cu aplauze in arhiva Securitatii, cu adresa de insotire numarul 0043467.
Sa intervenim cu pensula in fundal. Studentul colaborator Basescu devine vizibil in 9 noiembrie 1973. Pozitia lui e acum ganditoare, sprijinit cu barbia si cu intreaga cariera pe Directia a IV-a a Securitatii. Se simte bine si in arhiva Directiei Siguranta Militara de la Pitesti, in registrul-jurnal pentru evidenta retelei informative a Comandamentului Marinei Militare Constanta. E si mai bine pus in valoare in 29 septembrie 1976, cand, prin adresa 00151392, e transferat la Inspectoratul Judetean Constanta al Ministerului de Interne.
Sunt cateva stersaturi in acest portret, cum ar fi procesul-verbal 58212 din 15 august 1979, prin care dosarul 3990 al lui Traian Basescu a fost distrus. Dar sunt si adaugiri de penita subtile, adica registrul-jurnal pentru retea informativa al UM 02150 Mangalia, in care, printre colaboratorii Securitatii, straluceste, ca o pata impresionista, ochiul oblic, mongoloid, al parintelui natiunii.
Toate astea sunt documente reale, publice, iesite din ravna, birocratia si imprudentele unor oameni vii. Tribunale, ministere, generali, arhivari, jurnalisti si un implacabil Mugur Ciuvica le-au scos la iveala. Traian Basescu nu a fost doar colaborator al Securitatii, ci a luat parte la o fresca pornografica epica, in care turnatorii penetrau masele, iar petrolierele umblau goale si cu epoleti. Urmele lasate in arhive arata ca cearsaful unui bordel. Fara a pune la socoteala marturiile colegilor, logica si biografia oficiala cu cantec, e limpede ca Traian Basescu a fost securist cu acte, cu semnaturi si cu stampile.
De aceea, ma intreb: oare de ce revista Nature, sau Frankfurter Algemeine Zeitung, nu scot un cuvant despre a patra posibila realegere a unui securist in fruntea unui stat membru UE? In fond, e ca si cand ar afla ca Angela Merkel a fost agenta STASI. Raspunsul, care trece prin statele de plata ale colaboratorilor SIE, are nevoie de oscilatia Sfantului Augustin: daca ma intrebi, nu stiu, dar daca nu ma intrebi, stiu.