Traian Basescu le-a adresat lui Nicolae Vacaroiu si Bogdan Olteanu, in calitatea lor de presedinte al Senatului si, respectiv, al Camerei, o scrisoare in care ii anunta ca doreste sa transmita un mesaj Legislativului in sedinta a plenului reunit. De asemenea, Basescu ii roaga pe liderii Parlamentului ca, in functie de programul pe care ei il stabilesc, sa se poata adresa senatorilor si deputatilor miercuri sau joi in cursul acestei saptamani. In scrisoarea sefului statului adresata Parlamentului se arata: "In temeiul art. 88 si 65 alin. 2, lit. a) din Constitutia Romaniei si al art. 1 din Regulamentul sedintelor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului, va aduc la cunostinta faptul ca doresc sa ma adresez printr-un mesaj Camerelor reunite ale Parlamentului Romaniei, cu privire la probleme actuale legate de politica interna a Romaniei, in ziua de miercuri, 30 mai 2007 sau joi, 31 mai 2007, in functie de programul stabilit de dumneavoastra. Cu deosebita consideratie, Presedintele Romaniei, Traian Basescu".
Secretarul Camerei Deputatilor Valeriu Zgonea (PSD) a declarat, dupa sedinta Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului, ca scrisoarea lui Traian Basescu prin care acesta solicita sa se adreseze Parlamentului cu un mesaj a fost acceptata, Legislativul urmand sa fie convocat pentru miercuri, la ora 16.00. Totodata, alesii au decis, ca in sedinta plenului reunit de maine sa fie votat avizul Parlamentului cu privire la cererea presedintelui Traian Basescu de organizare a referendumului pentru introducerea votului uninominal.
"S-a luat decizia ca tot maine, dupa discursul presedintelui Traian Basescu in fata Parlamentului, sa fie pus pe ordinea de zi avizul Parlamentului cu privire la solicitarea presedintelui Romaniei de organizare a unui referendum pentru introducerea votului uninominal", a declarat Zgonea.