Alegerile anticipate nu mai sunt dorite nici de partidele din coalitia aflata la guvernare, nici de Opozitie. Singurul care insista pentru declansarea acestora ramane presedintele Traian Basescu.

Primul care nu se mai gandeste la declansarea alegerilor anticipate in acest an este chiar Cabinetul Tariceanu. Desi presedintele Traian Basescu, intr-o declaratie recenta, afirma ca alegerile anticipate ar trebui sa aiba loc la sfarsitul primaverii sau cel tarziu la toamna, el este contrazis de mai multi demnitari si politicieni. Ministrul delegat pentru controlul implementarii programelor cu finantare internationala, Cristian David, a declarat sambata ca Romania nu-si poate permite alegeri anticipate in acest an.
“Am putea face o evaluare a consecintelor pe care alegerile anticipate le-ar avea pe traseul aderarii. Pana la sfarsitul lui octombrie trebuie sa pregatim tabelele de monitorizare pentru elaborarea raportului de tara. Orice perturbare a acestei activitati din punct de vedere politic nu este binevenita pentru procesul aderarii. Este o parere personala, considerentele pentru determinarea momentului alegerilor anticipate nu-mi apartin in mod individual, este o decizie politica, care la momentul respectiv poate fi oportuna sau nu“, a spus David.
Acelasi lucru l-a sustinut tot sambata Ludovic Orban, presedintele PNL Bucuresti. “Sunt categoric impotriva convocarii unor alegeri anticipate, indiferent cine ar formula aceasta propunere. Avem un Guvern stabil, care functioneaza normal. Alegerile anticipate nu sunt necesare acum. Ele pot deveni o solutie doar in cazul in care s-ar produce o criza majora, de exemplu, atunci cand partenerii de coalitie nu ne-ar mai asigura sprijinul parlamentar pentru guvernare,“ a declarat Orban.

Mesaj de propaganda al lui Basescu

Adrian Nastase, liderul PSD, considera ca motivul real pentru care presedintele Basescu vrea anticipate este faptul ca, “pe cat trece timpul, nivelul sau de influenta asupra Guvernului scade, iar singura modalitate de a recastiga controlul asupra guvernarii este prin pornirea unui astfel de proces“.
“Ceea ce poate sa fie interesant si util pentru Traian Basescu poate sa fie dezastruos pentru Romania. In ceea ce priveste partidele, eu nu cred ca exista vreun partid din coalitia aflata la guvernare care sa doreasca acum alegeri anticipate. Eu cred ca este mai curand un mesaj de propaganda al lui Traian Basescu“, a declarat Nastase. El a precizat ca alegerile anticipate nu se justifica.

Imixtiune in treburile Parlamentului

Nici UDMR, membru al coalitiei aflate la guvernare, nu este de acord cu alegeri anticipate. Markó Béla, presedintele UDMR, a declarat ca inainte de 25 aprilie 2005, cand va trebui semnat acordul de aderare la Uniunea Europeana, nici nu ar trebui sa se discute despre eventualitatea unor alegeri anticipate. “La alegeri anticipate m-as gandi in 2007, dupa intrarea noastra in Uniunea Europeana. Mai repede nu prea vad de ce, dar daca altii propun acest lucru, dupa 25 aprilie vom discuta pe aceasta tema. Pana atunci nu sunt dispus sa discut“, a afirmat Markó. In fine, vicepresedintele “Initiativei 2003“, Aurelian Pavelescu, demisionat de curand din PD, este de parere ca ideea promovata de presedintele tarii constituie o “imixtiune grava“ in treburile Parlamentului. “Basescu nu are dreptul constitutional sa aiba astfel de initiative. Basescu incalca Constitutia de prea multe ori. E o presiune pe care o face de mult si e grav. E grav ca Parlamentul si premierul nu reactioneaza, dand de inteles ca Basescu e si Parlament, si Guvern, iar mediile internationale sunt ingrijorate de atitudinile dictatoriale ale lui Basescu“, a declarat Pavelescu.