Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a declarat in fata Parlamentului ca intrarea Romaniei in Uniunea Europeana a facut ca tara sa devina extrem de atractiva din punct de vedere economic.
"In ultimul an, apartenenta la UE ne-a oferit sansa de a micsora costurile sociale ale crizei si stabilitatea necesara pentru ca Romania sa continue sa fie o tinta privilegiata a investitiilor straine. Acum cateva zile am fost la fabrica Ford din Craiova, unde investitiile au continuat si deja se produc automobile. Apartenenta la piata comuna europeana a contribuit la succesul pe care mari producatori cum este Dacia-Renault l-au avut in ultimele luni, chiar in ciuda crizei economice", a declarat Traian Basescu.
El a tinut sa precizeze ca in mandatul sau de presedinte si-a respectat promisiunile asumate impreuna cu alianta D.A. (Dreptate si Adevar), dintre PNL si PD, alianta rupta ulterior, cand PD a devenit PD-L prin racolarea unei parti a PNL.
Basescu considera ca introducerea cotei unice de 16% a condus la cresterea economica fara precedent in istoria contemporana a Romaniei. Dar Basescu uita sa-i dea Cezarului ce este al Cezarului: cota unica a fost introdusa si sustinuta timp de 4 ani de catre premierul Tariceanu. Basescu mai omite sa spuna ca PSD a sustinut in Parlament, timp de 2 ani, Guvernul Tariceanu II, in timp ce PD-L si Basescu i-au pus piedica.
"Chiar in situatia unor venituri reduse la bugetul de stat fata de anul 2008, salariile, pensiile, ajutoarele sociale vor fi platite la timp, dar vom continua si investitiile", a asigurat Basescu. De asemenea, el a precizat ca aceasta criza nu putea fi evitata de catre Romania, dar si-a exprimat totala incredere ca tara noastra va traversa cu bine aceasta perioada.
De asemenea, Basescu a declarat ca pachetul de legi adoptate marti vor fi utile Romaniei, iar efectele lor se vor vedea pe termen lung.