Presedintele Traian Basescu a criticat miercuri existenta unei "puzderii" de institute care studiaza istoria contemporana de pe pozitii de partid. Seful statului sustine ca va incerca sa convinga Guvernul si celelalte institutii ale Executivului sa puna toata cercetarea perioadei contemporane sub prestigiosul nume al Institutului "Nicolae Iorga". "Mi se pare ca numai aici putem primi istoria adevarata cu privire la ce s-a intamplat dupa al doilea razboi mondial", a spus Basescu la aniversarea a 70 de ani de la infiintarea Institului de Istorie "Nicolae Iorga". El le-a spus cercetatorilor institutului prezenti la eveniment ca menirea acestuia este furnizarea adevarului istoric "de pe pozitii de neutralitate, de pe pozitia cercetatorului si a omului de stiinta". Potrivit sefului statului, s-au creat "tot felul de institutii si institute dupa 1990, fiecare apartinand cuiva, unei optiuni politice, unei viziuni anume". "Este un lucru rau. Nu putem studia istoria comunismului de pe pozitii de partid, ci de pe pozitiile adevarului istoric", a spus Basescu. "Avem o puzderie de institute, care, fiecare, vrea sa ne prezinte intr-un anume fel istoria contemporana, pentru ca aici este marea batalie. Nimeni nu mai este interesat sa mearga la Traian si Decebal sau inainte de ei. Toti sunt interesati sa utilizeze de pe pozitii politice, prin institute create unul dupa altul, adevarul asupra perioadei de dupa cel de-al doilea razboi mondial", a mai comentat presedintele.
In replica, Ion Iliescu, presedintele fondator al Institutului Revolutiei Romane din Decembrie 1989, a pus, la randul lui, sub semnul intrebarii afirmatiile lui Traian Basescu.
Iliescu, prezent la lansarea cartii "Un adevar incomod" de Al Gore, a fost intrebat de ziaristi cum comenteaza declaratia presedintelui referitoare la "puzderia" de institute de studiere a istoriei care "utilizeaza de pe pozitii politice" adevarul despre perioada de dupa cel de-al doilea razboi mondial. Fostul sef al statului a raspuns ca nu stie ce a declarat Basescu, dar ca, daca este adevarat ca acesta a declarat ceea ce spun ziaristii, atunci seful statului "este un pic hazardat". "Nu stiu insa ce a citit domnul Basescu din cercetarile istorice ca sa aiba si pareri. Mi se par cam hazardate. Pot fi aprecieri care trebuie concretizate, fundamentate, bazate pe date concrete. Sa lansezi asemenea formule nu stiu daca ajuta cuiva", a spus Ion Iliescu.