Invitat intr-o emisiune a postului public de televiziune, presedintele suspendat Traian Basescu a reiterat dispozitia sa pentru negocieri cu partidele politice, in vederea formarii unei noi majoritati parlamentare. Desi votul dat in favoarea suspendarii de cei 322 de parlamentari pare sa situeze cele doua tabere pe pozitii ireconciliante, presedintele sustine ca lucrurile nu stau chiar asa in realitate. "Nu am convingerea ca trei sferturi din Parlament imi sunt potrivnice, vom vedea", a spus Basescu. El a tinut sa sublinieze ca nu va mai cadea "in plasa" de a vorbi doar cu liderii de partide si a precizat ca a aflat ca delegatiile care participau la Cotroceni la consultari tineau secret continutul discutiilor purtate cu seful statului, fata de parlamentari.
"Mesajele sau discutia cu presedintele nu era corect transmisa parlamentarilor, macar grupurilor parlamentare. Am disponibilitatea sa pun la dispozitia grupurilor parlamentare inregistrarile convorbirilor cu liderii politici, cu atat mai mult cu cat si ei le au. Toti liderii de partide au plecat cu inregistrarea convorbirilor la partid. Sunt lucruri care imi convin si care nu-mi convin in aceste discutii", a afirmat presedintele suspendat. Conform afirmatiilor presedintelui, liderii de partide si-au convins parlamentarii "de adevarul lor", nu insa si de cel al relatiilor cu seful statului. "De aceea imi voi permite sa vorbesc direct cu partidele parlamentare, si nu numai prin liderii de partide. Este un drept pe care il am, nu e monopolul liderilor de partide dialogul cu seful statului, si o voi face cu toti parlamentarii, in orice caz, inclusiv cu cei 322. Vreau sa stie exact ce le propun", a spus Basescu.

O noua majoritate parlamentara

Preconizatele discutii cu partidele politice de care aminteste seful statului vizeaza indeplinirea obiectivelor pe care si le-a asumat, iar pentru realizarea acestora este necesara o noua majoritate parlamentara. Intr-o alta emisiune televizata, Basescu si-a expimat convingerea ca, in eventualitatea in care va castiga referendumul, va reusi aceasta negociere "pentru prioritatile Romaniei". "Am convingerea ca voi reusi o negociere cu o majoritate parlamentara. Majoritatea pentru prioritatile Romaniei, trebuie sa gasim o formula", a spus Basescu.
In opinia sa, rolul acestei majoritati va fi sa contribuie la procesul de reforma politica prin introducerea votului uninominal si prin adoptarea legii lustratiei, fara de care, in opinia sa, condamnarea comunismului si predarea dosarelor Securitatii catre CNSAS raman fara finalitate.