Presedintele Traian Basescu a avut ieri o zi foarte activa. Inca de la primele ore ale zilei, seful statului a semnat o serie impresionanta de decrete - in jur de 70 -, prin care a supus Parlamentului spre ratificare tratate ale Romaniei cu alte tari, a rechemat in tara ambasadori, a numit si a revocat din functii judecatori si procurori.
Un act foarte important, acordul dintre tara noastra si SUA privind activitatile fortelor Statelor Unite stationate pe teritoriul Romaniei, semnat la Bucuresti la 6 decembrie 2005, a fost trimis ieri spre ratificare Parlamentului, prin decret al presedintelui Traian Basescu. De acelasi tratament juridic a beneficiat si Acordul privind cooperarea dintre Romania si Eurojust, semnat la Bruxelles.
O alta categorie vizata de decretele prezidentiale este cea a unor ofiteri din cadrul MApN, SRI sau SIE. Basescu a semnat decrete privind acordarea gradului de general de brigada cu o stea si trecerea in rezerva cu noul grad a unui colonel din cadrul SIE si a colonelului Adrian Barbulescu, din cadrul SRI. Presedintele statului a semnat si decretul privind acordarea gradului de general cu o stea in retragere colonelului in retragere Nicolae Gramoiu, din MApN, precum si cel privind acordarea gradului de general de brigada cu o stea in retragere colonelului in retragere Mihai Bivolaru, din acelasi minister.

Ambasadori adusi in tara

Lista decretelor semnate ieri de Traian Basescu a inclus si cele vizand patru ambasadori, numiti de fosta Putere, care au fost rechemati la post.
Cei vizati sunt Marcel Dinu, rechemat din calitatea de ambasador extraordinar si plenipotentiar al Romaniei in Republica Araba Egipt, Neagu Udroiu - rechemat din calitatea de ambasador extraordinar si plenipotentiar al Romaniei in Republica Finlanda si Republica Estonia, Constantin Garbea - rechemat din calitatea de ambasador extraordinar si plenipotentiar al Romaniei in Republica Georgia, si Stelian Oancea - rechemat din calitatea de ambasador extraordinar si plenipotentiar al Romaniei in Regatul Spaniei. Pe de alta parte, seful statului a facut ordine prin decrete si intre judecatori si procurori, stabilind 11 numiri si 45 de eliberari din functie.