Presedintele Traian Basescu a analizat ieri, la fata locului, situatia de la Ocnele Mari. El a declarat ca a fost nevoit sa aduca harti de la Cotroceni pentru ca pe plan local nu exista o documentatie serioasa privind aceasta zona de risc.

Vestea ca presedintelui Traian Basescu vine la Ocnele Mari s-a intins repede in localitatea valceana. Aproximativ o suta de localnici ale caror case au fost afectate de saramura l-au intampinat pe presedinte, caruia i s-au plans ca autoritatile locale nu le spun care este situatia din zona si ce se intampla in prezent. Presedintele Traian Basescu a ajuns in Valcea in jurul orei 10.30, unde a discutat, la prefectura, cu autoritatile locale si cu reprezentantii Comitetului judetean pentru situatii de urgenta, despre problemele de pe Valea Oltului si de la Ocnele Mari.
"ßtiu ca nu exista in prezent o harta de risc a localitatii. E un lucru foarte rau. Eu personal am plecat cu hartile in buzunar. Explicatiile pe care le-am primit de la autoritatile locale, de la reprezentantii firmei care se ocupa acolo de lucrare le veti primi si dumneavoastra. Va promit ca veti fi informati si am venit sa iau masuri in zona", le-a spus Basescu oamenilor.
Presedintele i-a mai informat pe localnici ca in perioada urmatoare ar putea fi luate doua masuri: stramutarea familiilor care locuiesc in zona de risc si continuarea extractiei de sare din solutie sau oprirea in totalitate a extractiei de saramura din zona. Basescu a precizat ca mai intai trebuie consultata fiecare familie si apoi luata o decizie in privinta stramutarii persoanelor care locuiesc in zona cavernei. ßeful statului a constatat ca este nevoie de continuarea exploatarii de sare la Ocnele Mari pentru functionarea platformei chimice si ca trebuie sa se actioneze urgent pentru a pune populatia in siguranta.
"Decizia trebuie luata in timp si trebuie sa se dea o solutie care sa corespunda aspiratiilor cetatenilor expusi riscurilor. Spun acest lucru pentru ca degeaba ii gasesti loc de casa unei familii si o ajuti sa-si construiasca o casa in conditii accesibile, daca familia nu are si un loc in care sa-si pasca si vaca.
Trebuie consultata fiecare familie in parte si apoi luata hotararea. Acest lucru trebuie gandit acum, si nu dupa cinci ani, dupa cum spun specialistii, pentru ca oamenii nu pot astepta atata", a declarat Basescu.

Din nou pe Valea Oltului

De la Ocnele Mari, presedintele a plecat direct pe Valea Oltului, unde mai fusese si cu o zi in urma. Basescu a ajuns imediat dupa pranz in zona localitatii valcene Caineni, unde traficul rutier a fost blocat in urma cu mai bine de o saptamana, in urma caderilor de stanci pe DN 7. Insotit de ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, presedintele a analizat mai multe solutii pentru a grabi reluarea circulatiei pe Valea Oltului.
Prima masura stabilita a fost ca Ministerul Agriculturii sa inceapa, de azi, impadurirea cu arbori mici a versantului afectat. Basescu a apreciat ca "este foarte probabil" ca traficul rutier usor pe Valea Oltului sa fie reluat in urmatoarele 48 sau 72 de ore. Potrivit acestuia, circulatia feroviara va fi redeschisa abia dupa ce in zona va fi reluat si traficul rutier greu.
Presedintele a anutat ca va reveni, neanuntat, in urmatoarele zile pe Valea Oltului pentru a supraveghea lucrarile.