Presedintele Traian Basescu (foto) a subliniat ieri, in discutia cu omologul sau ungar, ca tara noastra vizeaza acordarea, atat romanilor, cat si minoritatilor, autonomiei comunitatilor fata de puterea centrala, iar Pal Schmitt a precizat ca a cerut un drept de autodeterminare mai mare pentru Ardeal.

"In ceea ce priveste problema autonomiei, l-am informat pe domnul presedinte cu privire la filosofia noastra: toti cetatenii romani au nevoie de autonomie, cresterea nivelului de autonomie catre toate comunitatile romanesti este in curs si este un proces care tine in Romania de cativa ani buni. Acum cateva saptamani au fost transferate spitalele odata cu resursele financiare", a declarat seful statului roman, in cadrul conferintei de presa sustinute alaturi de omologul sau maghiar, Pal Schmitt, dupa discutii bilaterale.
Basescu a aratat ca Romania considera ca a da minoritatilor sansa pastrarii culturii, limbii, obiceiurilor nu este altceva decat o modalitate de a adauga valori culturale la cultura majoritarilor, ceea ce face o tara mai atractiva si mai puternica.
La randul sau, presedintele ungar i-a multumit lui Basescu pentru modul deschis in care trateaza public problemele legate de minoritatea de limba maghiara din Romania. "Eu am sa indemn oamenii de aici sa fie cetateni buni, sa respecte regulile, sa fie platitori corecti de impozite si dupa aceea sa ceara astfel de inlesniri despre care a vorbit domnul presedinte: sa foloseasca limba care este aproape de inima lor, sa primeasca in unele teritorii - daca ne place cuvantul - autonomie", a spus Schmitt.

Presedintele ungar vrea "drept de autodeterminare" pentru etnicii maghiari

Intrebat daca s-a discutat despre autonomia teritoriala a Ardealului, presedintele maghiar a raspuns: "Domnul Basescu a vorbit despre autonomie si a abordat din punct de vedere al subsidiaritatii si in conceptia Domniei sale este vorba de regiuni autonome care pot rezolva problema si nu pe criterii etnice. Eu am spus ca sunt zone in care traiesc maghiari si as dori sa se trateze si din acest punct de vedere, dar probabil ca intr-o perspectiva vom discuta pe tema asta. Noi am sprijini cu mare placere ca in cele trei judete (populate in majoritate de etnici maghiari - n.r.) sa existe un drept de autodeterminare mai mare. Dar, desigur, este o raspundere foarte mare".
Presedintele Traian Basescu a tinut sa intervina si sa clarifice faptul ca Romania nu vizeaza autonomia regionala, asa cum a spus Schmitt, ci o autonomie a comunitatilor in raport cu guvernul central. El a dat cateva exemple despre felul in care vede Romania aceasta autonomie: faptul ca, in afara de taxele locale, un important procent din taxele nationale raman la nivelul comunitatilor, ceea ce inseamna o autonomie financiara crescuta si decizie pe plan local asupra a ceea ce se face cu banii, faptul ca elevii sunt liberi sa opteze pentru limba in care invata, iar prin noua Lege a Educatiei scolile vor fi transferate si ele administratiilor locale sau ca administratiile locale pot sa-si dezvolte propria politie. In plus, a aratat Basescu, ministrul culturii in Romania este un etnic maghiar. "V-am dat doar cateva exemple si vreau sa mentionez ca ne-am dori foarte mult ca minoritatea romaneasca din tarile din jurul Romaniei sa aiba acelasi nivel de autonomie pe care il oferim noi minoritatilor. Filosofia noastra este ca in mod egal au nevoie de autonomie si cetatenii romani de origine romana, si cetatenii maghiari de origine maghiara, si cetatenii romani de origine maghiara, si cetatenii romani de origine ucraineana sau sarba, toti au nevoie de autonomie", a subliniat Traian Basescu.
"Am vrut sa va aduc argumente ca in Romania nu exista o problema a minoritatilor si facem tot ce se poate sa se simta mai bine in Romania si sa-si vada mentinute cultura, obiceiurile, si respectul majoritarilor pentru orice minoritate", a punctat seful statului roman.
Schmitt a precizat si el ca dupa dialogul purtat cu presedintele Romaniei ii va indemna pe toti etnicii maghiari sa fie "cetateni romani buni, pentru ca numai asa pot reprezenta drepturile lor de minoritari". "Da, si in Ungaria vom acorda romanilor, cetatenilor de nationalitate romana, drepturile de care se bucura si aici. Avem deja legi. De exemplu, o masura este faptul ca in Parlamentul ungar vor fi reprezentate de drept cele 13 minoritati", a raspuns seful statului maghiar doleantei presedintelui Romaniei, ca etnicii romani din dispora sa fie tratati la fel de bine cum sunt tratate minoritatile in tara noastra.