Presedintele Traian Basescu s-a declarat, vineri, in profund dezacord cu cei care propovaduiesc Apocalipsa, in contextul crizei financiare, precizand ca Romania nu va fi in aceasta situatie si criticand Guvernul pentru ca nu a demarat programe de modernizare si constructie de infrastructuri.
Basescu a declarat inainte de plecarea la Bruxelles unde participa, vineri, la reuniunea informala a sefilor de stat si de guvern din statele membre UE, al carei scop il constituie aprofundarea discutiilor pe tema depasirii actualei crize financiare, ca este "in profund dezacord cu cei care propovaduiesc Apocalipsa", insistand asupra faptului ca Romania are resurse pentru depasirea acestei crize. "Nu vom fi intr-o situatie apocaliptica, asa cum este propovaduita de unii politicieni. Nu fac nici un fel de speculatii despre propovaduirea Apocalipsei dupa ei", a spus Basescu.
El a mentionat ca, desi la Consiliul European din 15-16 octombrie, in concluzii s-a stabilit ca trebuie luate masuri de stimulare a IMM-urilor si masuri de lansare a unor programe de modernizare si costructie de infrastructuri noi, deocamdata Guvernul nu a demarat aceste programe, ceea ce ne pune intr-o situatie de intarziere".
Presedintele Traian Basescu a mai declarat ca pozitia Romaniei in fata celorlalti membri UE este aceea ca "nu sustinem fuziunea dintre FMI si Fondul de Stabilitate Financiara", iar Uniunea trebuie sa aibe un rol mult mai puternic in interiorul FMI. Seful statului a mentionat ca "nu au intervenit elemente noi in criza internationala, iar masurile luate, atat in SUA, cat si in UE, au inceput sa dea rezultate", dar ca "se pune serios problema refacerii arhitecturii internationale economice". "Noi vedem FMI avand un rol de monitor al stabilitatii financiare globale, si acest lucru il poate manifesta prin supravegherea macroeconomica si a sistemului fianciar, si ar trebui sa aiba responsabilitati in prevenirea dezechilibrelor", a aratat Basescu, mentionand ca Fondul de Stabilitate Financiara trebuie sa aiba rol de coordonator international al reglementarii si de supraveghere a sistemului financiar. "De aceea sustinem ca nu trebuie sa se faca fuziunea dintre FMI si Fondul de Stabilitate Financiara, pentru ca unul reglementeaza sistemul si nu poate intra in conflict de interese cu ceea ce trebuie sa faca FMI.