Campania electorala s-a apropiat de sfarsit. Anemica si fara vlaga, campania nu a reusit sa dea un raspuns intrebarii esentiale: "Da' noi cu cine votam?”. Confruntarile televizate stupide nu au contribuit nici ele la clarificarile necesare, nici in domeniul ofertelor si nici in cel al doctrinelor. Cu doar cinci zile inainte de scrutin, Adrian Nastase s-a multumit sa afirme ca romanii vor alege, pe 28 noiembrie, "intre bine si rau”. Logic, in viziunea candidatului Uniunii PSD+PUR, binele este simbolizat de rozele social-democrate, iar raul de "cinicul, obraznicul, distrugatorul” Traian Basescu.

La randul sau, Basescu a respins inca o data ideea formarii unui guvern de uniune nationala si, explicit, orice varianta de colaborare postelectorala cu PSD: "Pentru a nu ajunge un stat dominat de structuri de tip mafiot, Romania are nevoie, acum, de un PSD in opozitie si o Alianta cinstita care sa decupleze racordurile de drenare a banilor publici in buzunarele unei clientele politice”. Acuzand inca o data "coruptia la nivel inalt” - proliferata de administratia pesedista, Traian Basescu a declarat ferm ca PD prefera statutul de partid de opozitie oricarei forme de colaborare guvernamentala cu PSD si a tinut sa sublinieze ca PNL va face la fel "daca vor fi respectati termenii protocolului Aliantei”. Reamintim ca ideea incheierii unei aliante postelectorale intre adversarii inversunati de astazi a fost des vehiculata, in timpul campaniei, de mai multi membri de marca ai partidului de guvernamant. Variantele ii vizau ba pe liberali (cel mai des), ba pe democrati (in cazul carora se vorbea chiar de intelegeri deja parafate). De fiecare data, cei doi co-presedinti ai Aliantei, Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu, au dezmintit prompt zvonurile lansate din ograda PSD. Dubiile exprimate ieri de presedintele PD - "daca protocolul Aliantei va fi respectat” lasa sa se inteleaga ca democratii au totusi oarece temeri referitoare la comportamentul liberalilor in cazul unui esec al opozitiei.

Iliescu, singurul care a "colorat” campania

Deocamdata, este sigur ca cele doua formatiuni principale angajate in alegeri, PSD+PUR si PNL-PD, vor obtine scoruri foarte apropiate si vor domina viitorul legislativ. De asemenea, se mai stie ca cele doua aliante adverse ezita sa ia in calcul o colaborare guvernamentala cu PRM, partid care sigur va accede si el in viitorul Parlament. Dincolo de aceste date, totul ramane in sfera supozitiilor. Sa nu uitam insa ca, fiind vorba de un domeniu unde compromisul este regula de baza, orice permutari doar imaginate astazi pot deveni reale, indiferent de declaratiile si angajamentele luate anterior. Revenind insa la campania electorala, trebuie sa subliniem ca a fost caracterizata de o apatie de-a dreptul suspecta, mai ales daca luam in consideratie si declaratiile belicoase facute anterior declansarii ei de catre toti actorii principali. Nici una din toate amenintarile proferate de adversari la adresa lui Adrian Nastase - "matur tara cu el”, "il lipesc de pereti”, "il topesc” - nu s-au adeverit. Dincolo de ceva acuzatii si "amabilitati” schimbate mai ales prin intermediul presei, campania s-a redus, practic, la mitinguri si monologuri, reteta gandita special sa-l favorizeze pe candidatul PSD Adrian Nastase. Singurul care a mai animat prestatia electorala a fost tot saracul Ion Iliescu, presedintele care, cu dispretul sau profund fata de lege, a adaugat campaniei ceva sare si piper. Lamuriti sau nu, duminica vom vota. Ce, ramane de vazut. Ce vom alege pe 28 vom culege insa in urmatorii patru ani, prin urmare, ar fi bine sa lasam naibii campania neconvingatoare si sa ne amintim cum ne-au tratat, timp de 15 ani, cei care acum ne cersesc voturile. Inainte de a trage linia finala, nu ar fi rau sa adaugam la socoteala si ultimele facturi curente - lumina, intretinere, gaze, telefon - si sa facem si un inventar prin frigider si camara. De multe ori, amanuntele de acest gen clarifica pe loc tot ceea ce politicienii nu reusesc sa ne explice de-a lungul unui intreg mandat.