Dupa o pauza mai lunga prilejuita de protestele tot mai dure ale romanilor nemultumiti de traiul pe care-l duc sub obladuirea sa, in ultimele doua zile, seful statului a facut un tur de forta mediatica. El a fost prezent in studiourile TVR si radioului public, unde a incercat sa indulceasca rezultatele negative ale vizitei delegatiei FMI la Bucuresti, sa explice de ce retrimite in Parlament legile care prevad reducerea TVA la alimente si neimpozitarea pensiilor mici si mai ales sa gaseasca un tap ispasitor pentru problemele cu care se confrunta Romania intr-o noua "majoritate toxica".
Dupa seria de interviuri, seful statului s-a intalnit si cu partidele politice, dar cu cele de la putere, deoarece opozitia a boicotat intalnirea.

Reducerea TVA ajunge din nou in Parlament

Legile care prevad reducerea TVA la alimente si neimpozitarea pensiilor mici au revenit in Parlament. Aceasta a fost decizia lui Traian Basescu, care a motivat ca prima masura ar conduce la scaderea semnificativa a incasarilor bugetare, iar cea de a doua nu este oportuna si nici recomandata. Presedintele a mentionat si luni seara, la TVR 1, ca nu va promulga aceste legi, mentionand ca nu crede ca cele doua acte normative au fost votate "din greseala" de parlamentarii din arcul puterii. Pe de alta parte, seful statului a spus ca a discutat cu reprezentantii FMI despre cele prevazute in aceste legi. "I-am asigurat ca nu vom modifica fiscalitatea", a spus Basescu. El a adaugat ca legile sunt scrise prost.
Plenul Camerei Deputatilor a adoptat in urma cu doua saptamani un proiect de lege initiat de parlamentari PSD, PC si PNL prin care TVA scade de la 24% la 5% pentru paine, carne, lapte, ulei si zahar. In aceeasi zi, Camera Deputatilor a adoptat si o propunere legislativa a deputatului PD-L Mircia Giurgiu de modificare a Codului Fiscal, care prevede ca "venitul impozabil lunar din pensii se stabileste prin scaderea din venitul din pensii a sumei de 2.000 de lei neimpozabile lunare". A doua zi, deputatii PD-L, intre care si ministri, au sustinut ca au votat din greseala in favoarea celor doua proiecte.

Seful statului nu vrea "majoritate toxica"

Presedintele a mai specificat luni seara ca il intereseaza o majoritate responsabila fata de tara, nu una toxica. "Pe mine ma intereseaza strict o majoritate, indiferent ce culoare politica are, care sa fie responsabila fata de tara, nu o majoritate care sa spuna 'Am votat din greseala', nu o majoritate care sa nu se adune la voturile importante. Ma intereseaza o majoritate care sa puna ca prim obiectiv servirea interesului national al unei tari care se afla in criza economica", a spus seful statului.
Potrivit gandul.info, presedintele considera PD-L sursa toxica, motivul supararii lui Basescu venind din incapacitatea liderilor partidului de a-si controla oamenii. Ca exemplu negativ a fost dat si vicepresedintele Cezar Preda, care a afirmat saptamana trecuta ca exista 50 de parlamentari democrat-liberali care nu vor vota bugetul pe 2011. De asemenea, un alt motiv de suparare, de data aceasta pe intreaga coalitie, a fost prestatia din Senat, unde nu s-a votat nici de aceasta data Legea pensiilor, pe care presedintele a retrimis-o la Parlament. "Aduceti-va oamenii la vot!", ar fi spus Basescu.

Parlamentul, santajat cu acordul FMI

Presedintele a mentionat ca este nevoie de responsabilitatea parlamentarilor pentru ca legile pensiilor, salarizarii si bugetului pe 2011 sa treaca, in caz contrar Romania iesind din acordul cu FMI. "Stiau foarte bine (n.r. parlamentarii) ca trebuie sa trecem Legea pensiilor, trebuie sa trecem Legea salarizarii, trebuie sa trecem Legea bugetului. Daca nu vor trece aceste legi, Romania iese din acordul cu Fondul Monetar. Si atunci ne vom intreba cum platim pensiile, cum platim salariile", a spus Basescu.
El a adaugat ca este nevoie de responsabilitatea tuturor politicienilor. "Nici domnul Antonescu si domnul Ponta nu pot spune 'Eu nu am nicio responsabilitate fata de tara, noi ne ducem, ne pupam cu mogulii pe frunte, ne lasa sa aparem la televizor si noi tipam'", sustine Basescu.






Intrebat in legatura cu declaratiile din randul parlamentarilor PD-L care ar conditiona votarea bugetului de "anumite alocari", Basescu a spus ca nu a auzit asa ceva. "Si daca va fi cazul, vom discuta", a completat presedintele, mentionand ca prefera sa nu ia in considerare atitudini individuale, ci de partid.