Presedintele Traian Basescu le-a spus ieri functionarilor publici ca isi asuma efectul pe care il va avea asupra lor aplicarea acordului incheiat cu FMI, care presupune fie inghetarea salariilor si reducerea sporurilor, fie concedierea a 5% din membrii corpului administrativ.

Basescu a fost prezent ieri la congresul extraordinar al functionarilor publici, unde le-a explicat strategia pe care au avut-o autoritatile romane in momentul incheierii acordului cu FMI, in opinia sa, categoria cea mai vizata de acord fiind tocmai cea a functionarilor din administratia publica, locala si centrala. Seful statului a spus ca diferenta de 6,5% dintre cresterea economica prognozata initial de guvern (de 2,5%) si cea evaluata de FMI (de minus patru procente) presupune o reducere a cheltuielior. Basescu a spus ca 1,1% din platile bugetare trebuie sa fie reduse, insa nu poate fi vorba, in acest context, de investitiile publice. El le-a spus functionarilor publici ca reducerea de plati ar putea insemna fie inghetarea salariilor lor si micsorarea sporurilor, care sa ajunga la un nivel de 30% din salariu, fie concedierea a 5% din functionarii publici si contractuali. Basescu le-a mai spus functionarilor ca doar salariile mici din domeniul lor vor creste, asa cum si pensiile mici - pe vremuri de criza - vor cunoaste o crestere. Seful statului le-a mai spus participantilor la congres ca isi asuma aceste intelegeri cu FMI si ca nu ar fi putut sa afirme ca numai guvernul a fost de acord cu aceste masuri. De asemenea, Traian Basescu le-a cerut functionarilor publici sa se implice mai mult si sa deblocheze situatia actuala in care se afla Romania in atragerea fondurilor europene. El le-a spus ca sunt responsabili pentru suma infima de bani pe care tara noastra a reusit s-o atraga pana acum, prin intarzierea avizelor sau prin proiectele ineficiente. Basescu a mentionat ca autoritatile au mizat pe cresterea capacitatii de atragere de fonduri europene pentru a putea sa acopere plata imprumutului FMI si nevoile tarii. Acest proces ar reprezenta si modernizarea Romaniei, care, in mare masura, a aratat din nou seful statului, depinde de functionarii publici. Acestia au cerut inca din campania electorala pentru parlamentare cresterea cu 50% a salariilor lor, iar noilor autoritati le solicita sa renunte la masura deja anuntata - de reducere a aparatului administratiei centrale cu 20% si de reducere a sporurilor salariale, precum si la aceea de inghetare a salariilor la nivelul de anul trecut.

Sindicatul cere ajutorul presedintelui

Sindicatul National al Functionarilor Publici a salutat, intr-un comunicat de presa, mesajul presedintelui si i-a cerut acestuia sa nu promulge legea de numire a sefilor institutiilor publice pe criterii politice: "Salutam mesajul presedintelui Romaniei (...) fiind primul oficial care intareste importanta si rolul functionarilor publici in societate, subliniind faptul ca acestia slujesc interesul cetateanului (...) Din pacate, mesajul presedintelui nu se suprapune deciziilor politice. Initiativa legislativa a celor doua partide politice aflate la guvernare, conform careia sefii institutiilor publice vor fi schimbati pe criterii politice, arata contradictia dintre mesajul politic si decizia politica. Astfel, functionarul public va deveni instrument politic si nu va putea activa in interesul cetateanului. Sindicatul National al Functionarilor Publici solicita presedintelui Romaniei sa nu promulge legea aprobata de Parlamentul Romaniei in acest sens.