Candidatul Aliantei PNL-PD la Presedintie, Traian Basescu, a obtinut 51,23% din voturi in turul doi al alegerilor prezidentiale, in timp ce Adrian Nastase, candidatul Uniunii PSD+PUR, a obtinut 48,77%, dupa centralizarea rezultatelor votului din toate sectiile de votare.

Traian Basescu: Prioritatea prioritatilor este formarea unei majoritati parlamentare

Integrarea in Uniunea Europeana este o obligatie extrem de mare si de dificila, care nu poate fi realizata decat de un guvern cu o puternica sustinere parlamentara, a declarat ieri Traian Basescu, castigatorul alegerilor prezidentiale. "Prioritatea prioritatilor pentru presedintele Romaniei este formarea unei majoritati care sa permita abordarea cu toata forta a procesului de integrare in Uniunea Europeana, a spus Traian Basescu. El a precizat ca va incerca sa formeze majoritatea in jurul grupurilor parlamentare PNL si PD, care detin cele mai multe mandate parlamentare in forul legislativ, respectiv 161, fata de cele 160 ale PSD, prin atragerea partidelor democratice, respectiv PUR si UDMR.

Conducerea PUR va decide daca partidul va participa sau nu la guvernare

Biroul Permanent al Partidului Umanist (PUR) va decide in cursul acestei saptamani daca va participa sau nu la guvernare, a declarat ieri, pentru Rompres, purtatorul de cuvant al PUR, Bogdan Pitigoi. "Avand in vedere ca scena politica romaneasca nu este dominata de un partid in proportie de 51%, acest guvern se va forma in urma unor negocieri si nu suntem dispusi sa facem rabat de la sustinerea capitalului autohton, a unei clase de mijloc puternice si a intreprinderilor mici si mijlocii”, a precizat Pitigoi. El a reiterat faptul ca PUR si PSD au incheiat un protocol electoral care da ambelor partide posibilitatea sa actioneze din punct de vedere politic.

Liderii UDMR nu exclud o colaborare cu Alianta D.A.

Uniunea Democrata Maghiara din Romania (UDMR) va reevalua situatia politica daca Partidul Social Democrat (PSD) va ramane fara sprijinul Partidului Umanist (PUR), a declarat ieri presedintele UDMR, Marko Bela. El a apreciat ca declaratia liderilor umanisti privind independenta doctrinara si ideologica a PUR reprezinta, probabil, intentia de formare a unui grup parlamentar separat. "Candidatul Aliantei D.A. a castigat alegerile prezidentiale, dar altii au castigat alegerile parlamentare. Totul este in acest moment matematica”, a spus Marko Bela. Potrivit liderului unional, pentru ca Romania sa aiba o majoritate guvernamentala stabila este nevoie de UDMR.”UDMR nu poate fi evitata”, a afirmat Marko Bela. El a precizat ca majoritatea trebuie asigurata printr-o majoritate guvernamentala si nu printr-un guvern minoritar. Totodata, vicepresedintele Uniunii, Valentin Zoltan Puskas, a declarat ca UDMR este dispusa sa discute in acest moment cu oricine. "Cu PSD au fost doar discutii principiale. Aceleasi discutii le putem avea si cu altcineva, vom participa la orice guvernare. Cred ca si cu Traian Basescu putem discuta”, a spus vicepresedintele UDMR.

Ion Iliescu il felicita pe Traian Basescu pentru victoria in alegerile prezidentiale

Presedintele Ion Iliescu transmite sincerele sale felicitari castigatorului alegerilor prezidentiale, Traian Basescu, si ii ureaza succes in misiunea sa de mare raspundere pentru a asigura stabilitatea politica si sociala necesara continuarii cresterii economice si finalizarii procesului de aderarea la Uniunea Europeana, a declarat ieri, la Palatul Cotroceni, purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, consilierul prezidential Corina Cretu. seful statului adreseaza, in acelasi timp, felicitarile sale liderului social-democrat Adrian Nastase, pentru modul responsabil in care a inteles sa isi transmita mesajul si sa-si promoveze proiectul sau politic. "Presedintele Ion Iliescu saluta modul corect in care s-a desfasurat procesul electoral in cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale si apreciaza spiritul civic al cetatenilor romani. Votul de duminica, 12 decembrie, este o confirmare a soliditatii si functionalitatii democratiei romanesti, a intrarii in normalitate, dupa 15 ani de la Revolutia Romana din Decembrie 1989”, a spus Corina Cretu. Adrian Nastase ii ureaza succes lui Traian Basescu in mandatul de presedinte al Romaniei

Presedintele Partidului Social Democrat (PSD), Adrian Nastase, i-a urat succes lui Traian Basescu in noul mandat de presedinte al Romaniei

Adrian Nastase a declarat, la sediul PSD, ca i-a telefonat contracandidatului sau pentru a-l felicita personal. "Numaratoarea noastra paralela, precum si rezultatele oficiale ale Biroului Electoral Central indica faptul ca Traian Basescu este viitorul presedinte al Romaniei. Aceasta a fost vointa romanilor, pe care eu o respect”, a spus Adrian Nastase. El subliniat ca Uniunea Nationala PSD+PUR are cele mai multe mandate in Parlament si a negociat deja o majoritate parlamentara, exprimandu-si speranta ca Traian Basescu va tine seama de ea. "impreuna, castigatorii acestor alegeri, Uniunea Nationala PSD + PUR si Traian Basescu, suntem datori sa gasim solutii pentru rezolvarea problemelor cu care se confrunta Romania”, a afirmat Adrian Nastase, potrivit caruia cele doua forte politice trebuie sa coaguleze in jurul lor interesele tuturor romanilor, motivele care le unesc si nu cele care le dezbina. Presedintele PSD a precizat ca exista acum un Parlament echilibrat si va urma, foarte probabil, o perioada de coabitare, dar a avertizat ca "Romania nu isi permite perioade de pauze, perioade de cautari, deoarece presiunile externe sunt foarte mari”, avand in vedere orizontul anului 2007. Adrian Nastase a afirmat ca PSD va sprijini proiectele pe care le propune Traian Basescu pentru a continua drumul spre integrarea europeana si bunastarea romanilor, exprimandu-si speranta ca si presedintele Romaniei va face acelasi lucru in privinta initiativelor social-democratilor, fie ele parlamentare sau prin intermediul viitorului Guvern.



in noua componenta, Camera Deputatilor si Senatul s-au intrunit in prima sedinta de plen

Cei 332 de deputati alesi in aceasta legislatura s-au intrunit ieri in prima lor sedinta de plen. Lucrarile au fost prezidate de deputatul Aurel Vainer de la Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania, decanul de varsta al deputatilor ales in aceasta functie potrivit Regulamentului de functionare al Camerei Deputatilor pana la alegerea noului Birou Permanent. El este asistat de patru dintre cei mai tineri deputati - Nicolae Banicioiu (25 de ani), Mihai Apostolache (26 de ani), Daciana Sarbu (27 de ani) si Cristian Bosoiu (26 de ani). La inceputul lucrarilor, presedintele de varsta al Camerei Deputatilor a declarat ca aceasta functie reprezinta pentru el "o cinste deosebita si o raspundere civica si sociala de maxima importanta”. El a spus ca, in noua legislatura, Camera Deputatilor are de indeplinit misiunea de a crea cadrul legislativ care sa produca mai mult bine in Romania. in urma alegerilor din 28 noiembrie, la Camera Deputatilor, PSD i-au revenit 114 mandate, Aliantei D.A. PNL-PD - 112, PRM - 48, UDMR - 22 si PUR - 18. Un numar de 18 organizatii ale minoritatilor nationale, altele decat cea maghiara, au primit cate un mandat de deputat, conform Legii electorale 373/2004. Noii senatori au fost intampinati in prima zi a legislaturii 2004-2008, la intrarea Omnia a Senatului de staff-ul tehnic care le-a inmanat celor care au prezentat certificatul doveditor de parlamentar eliberat de Biroul Electoral Central cate o mapa si i-a indrumat catre un studio foto-video improvizat pentru fotografii si imagini necesare legitimatiilor si site-ului institutiei. Mapa primita in schimbul certificatului de la BEC include Constitutia Romaniei, Regulamentul Senatului, Regulamentul sedintelor comune ale celor doua Camere ale Parlamentului, o agenda telefonica a Senatului, o brosura cu organismele parlamentare internationale, repere istorice ale Senatului Romaniei, o scrisoare de felicitare semnata de fostul secretar general al Senatului, Constantin Sava, lista activitatilor asigurate prin serviciile Senatului (cazare, transport), un barem de cheltuieli, un pix. De asemenea, in mapa se afla cate un formular standardizat pe care noii senatori trebuie sa il completeze cu declaratia de interese si de avere. Totodata, noii senatori au primit ordinea de zi pentru prima sedinta de plen a Senatului, condusa de decanul de varsta senatorul Radu Anton Campeanu (PNL), asistat de patru secretari dintre cei mai tineri senatori - Silvia Adriana ticau, Silvia Ciornei, Radu Cristian Georgescu, Ioan Codrut seres. Componenta Senatului pe partide este urmatoarea: PSD - 46 de senatori (pondere 33,58%), PNL - 28 de senatori (20,44%), PD - 21 de senatori (15,33%), PRM - 21 de senatori (15,33%), PUR - 11 senatori (8,03%) si UDMR - 10 senatori (7,29%).