Presedintele Traian Basescu a renuntat total la atacurile la adresa presei si a mogulilor. El apreciaza ca presa din Romania este libera si nu exista parghii ale statului care sa ingradeasca libertatea de exprimare. In acelasi timp, seful statului a mai afirmat ca presa trebuie sa-si ia libertate "atat cat vrea ea".
"Am avut intotdeauna convingerea ca presa trebuie sa-si ia libertate atat cat vrea ea, atata cat considera ca trebuie sa aiba si in limitele pe care ea considera ca trebuie sa si le autoimpuna", a explicat Traian Basescu, mentionand ca limitele autoimpuse pot viza limbajul, "decenta in exprimare" dar si modul de abordare a subiectelor.
Presedintele Traian Basescu a mai precizat ca presa din Romania este complet libera.
"Nu exista parghii ale statului care sa intervina pe libertatea de exprimare si, in ceea ce ma priveste, cred ca nu exista niciun ziarist roman care sa poata spune 'presedintele a intervenit impotriva mea sau impotriva a ceea ce am scris'", a mai afirmat seful statului.
Presedintele Traian Basescu participa la deschiderea Congresului Jurnalistilor Romani de Pretutindeni, ce se desfasoara la Drobeta Turnu Severin. Sambata, seful statului va lua parte la lucrarile aceluiasi congres, desfasurat insa in localitatea Kladovo, din Serbia. La eveniment participa si reprezentanti ai comunitatii romanesti din Valea Timocului si Voivodina.
Congresul International al Jurnalistilor Romani se afla la prima editie si reuneste aproximativ 100 de reprezentanti ai organismelor de presa romaneasca din tara si din strainatate. Astfel, la eveniment sunt asteptati jurnalisti romani din Republica Moldova, Ucraina, Serbia, Ungaria, Bulgaria, Republica Macedonia, Albania si din Romania, reprezentanti ai Parlamentului, Guvernului, oameni politici, diplomati, experti si reprezentanti ai societatii civile din tara noastra.
Congresul este organizat de Forumul International al Jurnalistilor Romani, cu sprijinul Departamentului pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni. Evenimentul beneficiaza si de sustinerea Societatii Romane de Televiziune si a Societatii Romane de Radiodifuziune.