Inpolitics: Scandalul de plagiat, scanteia aprinsa controlat de Basescu pentru suspendare (Bogdan Tiberiu Iacob)

Scandalul plagiatului lui Ponta vine intr-un moment ciudat pentru relatia presedinte-premier, mai precis cand dinspre PSD veneau semnele cimentarii unei coabitari calme, pana la finele mandatului lui Basescu. Atat doar ca presedintelui insusi nu pare sa ii convina aceasta postura, drept pentru care ia masuri severe in directia propriei suspendari.
"Eu stiam ca sa fiu prim-ministru cu Basescu presedinte o sa fie un joc de-a soarecele si pisica: eu o sa ma ocup de investitii in Romania si de joburi, dumneavostra o sa va ocupati de votat legi in Parlament si el o sa se ocupe sa ne faca dosare. Dar nu e o surpriza, cu asta se ocupa, asa a stat la putere si asa va face pana va pleca de la putere, lucru pe care, evident, il doresc sa se intample cat mai rapid, ca sa mai terminam cu dosarele, mizeriile si cu acuzatiile si cu sistemul securist al lui Basescu", a spus marti seara Ponta, in fata conducerii centrale a PSD, potrivit Mediafax.
O schimbare radicala de optica pentru premier, dupa ce in ultimele saptamani a dat semne clare ca nu e interesat nici de suspendare, nici de conflicte cu Basescu.
Ba chiar, din instinct ori bine sfatuit, Ponta a adoptat o atitudine foarte eficienta fata de seful statului, cea a unui nepot intelegator fata de un bunic cam ramolit, dar respectabil, totusi.
Or, lui Basescu nu ii convin plierile, atitudinile flexibile, ci atacurile brutale, in forta, carora stie sa le raspunda.

Din perspectiva unui sef de stat care mai are 2 ani de mandat, nu mai are proiecte majore de indeplinit, mai ales izolat fiind de o majoritate parlamentara ostila, si e gata sa abandoneze, cum a promis, politica dupa 2014, Basescu ar fi trebuit sa aprecieze atitudinea lui Ponta fata de el. In opozitie cu cea a liberalilor, care se trezesc dimineata si se culca seara cu vorba "suspendare" pe buze.
Desigur, a existat scandalul cu ICR care l-a deranjat, poate, pe presedinte, dar nu pare a fi omul care sa se tavaleasca pe jos de grija intelectualilor, de al caror sprijin nu mai are, teoretic, nevoie. Desigur, a existat si scandalul privind reprezentarea la Consiliul Europei, dar asemenea manifestari sunt de 2-3 ori pe an, iar presedintele oricum era oaia neagra a acestor reuniuni, la care niciun lider european nu prea il baga in seama.
Chiar merita, de dragul unui drum la Bruxelles, sa il enerveze profund pe Ponta prin orchestrarea - fara doar si poate, credem noi - a scandalului de plagiat?
Nici pomeneala.
Si totusi, Basescu a facut-o, si s-a vazut clar ca a fost o manevra care a impus o mobilizare ampla a multor forte, oculte ori ba, pentru ca povestea sa aiba o amploare cit mai mare.
De ce asta?
Un raspuns ar fi, credem noi, acela ca Basescu e disperat sa fie suspendat cat mai rapid din functie.
Pentru el, 2 ani de mandat sters, fara posibilitati de manevra in fata masinariei USL, nu mai constituie nicio miza.
In schimb, debarcarea in acest moment ii poate relansa cariera politica, pentru ca opozitia e intr-o criza clara de leadership, iar revenirea lui Traian poate fi considerata solutia salvatoare.
Nu o fi demonstrat prea mari capacitati de presedinte, dar ca luptator anti-PSD Basescu chiar are palmares bun.
Lucru pe care e greu ca pedelistii sa il uite.
Sigur, multi il considera vinovat pe Basescu de starea in care a ajuns PDL, dar alternativele care se contureaza - sau, mai degraba nu se contureaza - in acest moment il avantajeaza pe presedinte.
In partea rezervata opozitiei de pe esichierul politic ar putea aparea curand un soi de Conventie Democrata, formata din PDL, din noul partid pritocit de Ungureanu, din ONG-ul lui Nicusor Dan samd. O Conventie care isi asteapta propriul Coposu, fie-ne iertata comparatia.
Marele pericol pentru Basescu este ca vechea garda a PDL sa cucereasca puterea in partid si sa apuce sa se si consolideze, timp de un an sau doi, caz in care presedintele nu ar mai avea nicio sansa de revenire.
In conditiile in care PDL nu are mari sanse nici la alegerile din toamna, iar Boc a anuntat deja ca se va mai face un congres care sa evalueze si rezultatul alegerilor din toamna, apare exact momentul potrivit pentru revenirea lui Basescu la carma opozitiei, dupa cele cateva luni cit ar dura operatiunea de suspendare.
Scepticilor fata de scenariul revenirii lui Basescu la politica de partid le reamintim cazurile predecesorilor sai, Iliescu si Constantinescu. Ambii au declarat, in special pe parcursul ultimului an de mandat, ca nu mai sunt interesati de politica de partid, dar ambii au incercat din rasputeri, ulterior, revenirea in forta. Constantinescu a esuat, pentru ca a tras prea mult de timp, in schimb Iliescu reuseste sa fie si la peste 80 de ani un lider de temut al PSD.
Iar Basescu, sa nu uitam, are abia 61 de ani, varsta la care multi lideri istorici abia au inceput marea politica.