Presedintele Traian Basescu a declarat ieri la ProTV ca exclude sansa unui candidat femeie la Presedintia Romaniei sau la presedintia PD-L. Intrebat despre posibilii candidati ai PD-L la viitoarele alegeri prezidentiale, el a mentionat numele lui Teodor Baconschi, Cristian Preda, Liviu Negoita sau Vasile Blaga. "Cu Baconschi, spre exemplu, in perioada cat a fost consilier la Cotroceni, am constatat ca avem viziuni foarte apropiate cu privire la cum ar trebui sa evolueze societatea romaneasca... (Eu sunt - n.r.) jucator si poate romanii nu mai vor un jucator. Poate vor un intelectual cu viziune", a mai spus seful statului.
El a revenit, afirmand ca printre candidatii la alegerile prezidentiale se poate regasi si Vasile Blaga. Seful statului afirmase, initial, ca nu l-ar sfatui pe acesta sa candideze la presedintia Romaniei, apreciind ca acesta poate castiga alegeri interne in partid, dar nu stie daca si in afara partidului.

Udrea nu are experienta necesara

Presedintele a sustinut ca Elena Udrea nu are experienta necesara pentru a prelua conducerea PD-L, pentru functia de premier sau pentru a accede la sefia statului. "Nu e suficient sa fii inteligent, aici v-o descriu pe doamna Udrea... Inteligent, ambitios, capabil de negociere, extrem de rezistent in batalia politica... As spune, la varsta dansei, 36, 37 de ani, un politician, unul dintre cele mai bune produse ale politicii in PD-L in ultimii ani. Dar de aici si pana la functia de prim-ministru sau de presedinte este cale lunga", a completat seful statului.
De altfel ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, a mentionat vineri ca "in mod categoric" nu va candida la sefia PD-L, afirmand ca este o diferenta intre a dori ceva si a putea.

Basescu: Nu am niciun motiv sa-i cer demisia lui Boc

Presedintele a mai sustinut ca nu are niciun motiv sa-i ceara demisia premierului Emil Boc, atat timp cat are vointa de reformare. Seful statului a subliniat ca nu el schimba premierul. Basescu a opinat totodata ca actuala majoritate parlamentara are sanse foarte mari sa guverneze si dupa 2012.

Presedintele se opune protestelor de la Finante

Presedintele a specificat, intrebat despre protestul de la Ministerul Finantelor, ca acesta a creat "o imagine proasta" intr-o institutie extrem de importanta si ca a mai iesit la suprafata "o buba clientelara", respectiv stimulentele. Seful statului a precizat ca s-a uitat la salariile din Ministerul de Finante, mentionand ca salariile standard sunt foarte apropiate de cele ale presedintiei.
Pogea a ascuns existenta stimulentelor

Traian Basescu a sustinut ca fostul ministru al Finantelor Gheorghe Pogea i-a ascuns premierului existenta sistemului de acordare a stimulentelor. El a mai spus ca Boc a aflat de stimulentele acordate in timpul protestelor, in timp ce el stia "cu vreo doua luni inainte".






Pe de alta parte presedintele a declarat ca trebuie sa continue reducerea de personal din sistemul public. "Nu mai putem plati pe salarii 43 de miliarde de lei, ci doar 39", a spus el. "Pana acum s-au redus 27.000 de salariati. Pana la 70.000 mai este", a conchis seful statului.