Presedintele Traian Basescu i-a cerut ieri premierului Calin Popescu Tariceanu sa renunte la propunerea de numire a Noricai Nicolai in functia de ministru al Justitiei deoarece perceptia publica negativa asupra faptelor acesteia nu duce la cresterea increderii in justitie. Basescu incepe astfel anul 2008 asa cum l-a incheiat pe 2007, adica in plin razboi cu Tariceanu, anuntand intempestiv refuzul de a o accepta pe Nicolai in postura de ministru, desi aproape o luna de zile a dat impresia ca este de acord cu aceasta propunere. Liberalii au fost luati prin suprindere, liderii partidului marturisind ca nici nu s-au gandit pana acum la o alternativa si vor merge in continuare pe varianta Norica Nicolai.
"Stimate domnule prim-ministru, prin prezenta va solicit sa renuntati la propunerea de numire in functia de ministru al Justitiei a doamnei Norica Nicolai, deoarece perceptia publica negativa cu privire la fapte anterioare in care doamna Nicolai a fost implicata in calitate de senator nu este de natura sa conduca la cresterea increderii in justitia din Romania, nici in randul populatiei, si nici in randul partenerilor nostri externi", se arata intr-o scrisoare remisa ieri Guvernului de catre presedintele Basescu. Acesta considera ca functia de ministru al Justitiei presupune, printre alte cerinte, "reputatie nestirbita si moralitate", tinand cont de faptul ca ministrul Justitiei devine membru de drept al Consiliului Superior al Magistraturii dar si al CSAT. Traian Basescu apreciaza ca, din pacate, "reputatia doamnei Nicolai a fost stirbita" de scandalul in care nepoata sa a votat in Senat, fapta pentru care liberala a si fost sanctionata. In completare, Basescu ii cere primului ministru sa nominalizeze in locul Noricai Nicolai "un candidat necontroversat, capabil sa impuna respect din punct de vedere profesional atat in fata cetatenilor, cat si in relatia cu magistratii, independent din punct de vedere politic". In replica, liberalii au declarat la unison ca isi mentin propunerea, aratandu-se luati prin suprindere de gestul presedintelui. "Sunt consternat ca presedintele vine dupa o luna de cand a fost facuta aceasta nominalizare si debiteaza tot felul de motive. Cred ca suntem in fata unei noi dovezi ca Basescu vrea sa genereze scandaluri si anul acesta si dispune in acelasi mod discretionar de prevederile Constitutiei", a declarat vicepresedintele PNL Crin Antonescu.

Dragomir: "De la Basescu ne asteptam la orice"

Mai putin surprins s-a aratat deputatul George Dragomir, presedinte al PNL Constanta. Acesta ne-a declarat ca cererea lui Basescu este absolut nejustificata si se bazeaza pe instinctul sau de a genera scandaluri. "I-ar fi convenit un om politic cu mai putina experienta, pentru a-l putea critica oricand, lui Basescu nu-i plac adversarii politici puternici", s-a aratat de parere Dragomir. "De la domnul Basescu ne asteptam la orice, astfel incat gestul sau nu ne mai surprinde. Face parte insa din categoria gafelor politice pe care presedintele Basescu le comite si pentru care va plati la un moment dat", a continuat deputatul. Liderul liberal nu crede ca decizia lui Basescu a fost premeditata, in urma vreunui complot bine pus la punct, ci este doar un impuls de moment, dupa cum ne-a obisnuit deja: "Eu nu vreau sa-l cred atat de inteligent pe Basescu pe cat il cred unii, nu actioneaza in urma vreunor analize profunde, el face instinctiv toate aceste lucruri", a mai spus Dragomir. Potrivit liberalului, Norica Nicolai va ramane propunerea PNL, "pentru ca Basescu nu poate respinge la nesfarsit nominalizarea ei", dar si pentru ca PNL pur si simplu nu a luat in calcul o alta varianta.